Türkiye Dışındaki Ülkeler için Erasmus Ne Demek?

Türkiye Dışındaki Ülkeler için Erasmus Ne Demek?

Erasmus, bir Avrupa Birliği programı olarak geçse de Avrupa dışındaki birçok kıtadan da öğrencilerin kabul görebileceği bir değişim programıdır. Bizim ülkemiz içinde bile seçilme aşaması farklılık gösterebiliyor. Diğer ülkeler için de durum biraz farklı.

  • Çin, Kıbrıs, Malta, İsviçre gibi üye olmayan ülkelerden de öğrencilerin yararlanabildiği bir program olan Erasmus, Avrupa ülkelerinden gelenlere çoğunlukla 1 sene yararlanma hakkı tanıyor. Hibe konusunda daha bonkörler, çünkü Euro bazında harcamalar yapıldığı için hesaplamalarda, günlük açlık sınırlarında değişiklikler yaşanıyor. Bunun için hem gönderildikleri okuldan hem de ulusal ajanslarından birlikte hibe alabiliyorlar. Yani ücret sıkıntısı asla yaşamıyorlar.

Bir yandan Erasmus yapacakları ülkeleri seçmek ve 10-15 Euro’luk bir uçak bileti almaktan başka bir şey yapmalarına gerek kalmayan Avrupa ülkelerinden gelenler var. Özellikle Hollanda‘dan çok fazla Erasmus yapan öğrenci görebilirsiniz diğer ülkelere. Sebebini sorduğunuzda Hollanda’da eğitimin çok pahalı olduğunu ve diğer ülkelerde okumanın en kolay yolunun Erasmus olduğunu söyleyeceklerdir. Aslında bir başvuru formuyla diğer üye ülkelerde normal lisans eğitimi görebilecekler ancak Erasmus yoluyla 4 senelik ya da 3 senelik lisans eğitimlerini farklı ülkelerde görebiliyorlar. Bu şekilde de geziyorlar, para kazanıyorlar, eğitim alıyorlar, eğleniyorlar… Bu böyle uzuyor.

Hatta Avrupa ülkelerinde Erasmus yapmanın bir limiti yok. Her ülke için geçerli midir bilemem ama Portekiz, Finlandiya, Belçika, Hollanda, İspanya gibi ülkeler 4 senelik eğitimin her senesinde başka ülkelere Erasmus’a gönderiyorlar. Hatta yaz stajı için de ayrı bir başvuru kontenjanı açıyorlar. Yani eğer bir Portekizli olsaydınız siz de 4 senelik lisans eğitimi hayatınızda 5-6 kere Erasmus yapabilirdiniz.

Ayrıca, Erasmus’a seçilirken sınav yapılmıyor ya da herhangi bir kriter belirlenmiyor. Örneğin; ben Ege Üniversitesi öğrencisi olarak yazılı – sözlü mülakata girerek daha sonrasında maddi durum elverişli mi değil mi incelemesine alınarak kabul edildim. Ancak diğer şehirlerimizde mesela Antalya’dan giden (Akdeniz Üniversitesi’nden) arkadaşlarıma sınav uygulaması yapılmamış. Bu diğer ülkelerde de geçerli.

  • Örneğin; Çin’de öğrenci seçerken, hava değişimini, maddi değişimi, kültürel farklılıkları, uzak mesafeyi göze alıyorlarsa gönderiyorlar. Yani herhangi bir kontenjan, dil sınavı veya inceleme yapılmıyor.
    Aynı şekilde İspanya’dan gelenlere de sınıflarına girip genelde “Erasmus’a gitmek ister misiniz?” diye soruyorlar ve “O da ne?” diyerek herkes bilgi alıyor. Daha sonra gitmek isteyenler bu şekilde isteğe bağlı gidiyorlar. Hem de bizdeki gibi ders uyuşmazlığı söz konusu bile değil. Eğer Avrupa ülkesindeyse giden kişi istediği dersleri alıyor ve ona göre üniversite dersleri şekillendiriyor ve kabul alıyorlar.

Yani bizim ülkemizdeki gibi zorlu değil. Tabi bunların bir sebebi var, özellikle dil sıkıntısı çok çekiyoruz maalesef. Önüne geçmek için de hem sınıfta kalmaları önlemek hem de dil bilmeyenin gitmesini önlemek için sınav uygulaması yapılıyor. Bir de vize aşamasında, bilet alma aşamasında ortaya çıkan bir sürü masrafın da altından kalkabilmemiz için maddiyat ön planda.

Erasmus ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Gülşen Akıncı

EDUMAG Editörü