Polonya’da Hibesiz Erasmus Yapmak!

Polonya’da Hibesiz Erasmus Yapmak!

Merhaba arkadaşlar! Kanalıma hoşgeldi… Pardon o başka bir mecraydı 🙂 Sayın okur bu yazıda Polonya’da hibe almadan Erasmus yapmış biri olarak, sana baştan sona bu süreci anlatacağım. Beni hibeli öğrencilerden ayıran kısımlar daha ayrıntılı, diğer mevzular ise daha yüzeysel olacak. Hadi başlayalım!

Erasmus başvurusu

Evet! O haberi aldın. Erasmus başvuruları başlamış. Ortalamana güvendin, İngilizce bilgine güvendin, gittin başvurdun. Sınava girdin. Sonuçlar geldi… Ups! “Hibe kazanamadın, yedeksin.” dediler. “Tüh! Yandı tüm planlar.” diyordun ki bu yazıyı buldun. Hadi yine iyisin ben bulamamıştım 🙂 Yanmadı arkadaşım planların, merak etme. Bu yazıyı oku bitir sonra sen karar ver.

Yedek  sistemi

Kendi okulumda olan sisteme göre, hibe kontenjanı dolana kadar hibeler dağıtılır. Sonraki öğrenciler hibe sıralamasında yedek kalır. Eğer ki öğrenci isterse hibe almadan kontenjan bulduğu okulda Erasmus yapabilir. Tabi bu demek değil ki hibeden vazgeçiyoruz. Yine aslardan birileri gitmekten vazgeçerse biz hibemizi alıyoruz.

Gitmeye karar verdik. Sonra?

Evet sonuçları aldın. “Ben bu Erasmus’u yapacağım kardeşim!” dedin. Şimdi önce hibeli-hibesiz herkes gibi Learning Agreement dolduruyorsun. Bu süreç her koşulda aynı olduğu için ben içeriğine girmeyeceğim. Sonra işlemlerini hallediyorsun. Seni hibelilerden ayıracak ilk noktaya geliyorsun: Vize.

Polonya için hibesiz Erasmus vizesi almak

İşte bu noktada işler biraz çirkinleşiyor. Fakat korkma, kısa bir telaşenin ardından düzlüğe çıkacaksın. 🙂 Arkadaşım önce şu link’e bir tıkla şunları oku sonra gel hemen buraya. O gördüğün liste vize başvurusuna giderken yanında götürmen gereken belgeler. 1, 2, 3 ve 5. madde gayet açık. 4. madde ise biraz gözünüzü korkutabilir ama korkacak bir şey yok. Gidiyorsun bir sigorta firmasına (bkz: Allianz, AXA, vs.) diyorsun ki “Ben Erasmus’a gideceğim bana Öğrenci Seyahat Sigortası lazım.”. Bu sigorta hakkında çokça kaynak bulabilirsin. Sigortanı aldın.

6. madde bizim problemimiz çünkü hibemiz yok. 🙂 O sebeple o maddeyi es geçiyoruz.

7. madde asıl bizim meselemiz. Eğer senin Erasmus’ta yiyecek kadar paran yoksa 7. madde A şıkkını direk atla. 🙂 Varsa zaten problem yok, gayet açık madde.

B şıkkı bizim kurtuluşumuz. Önce kendine bir sponsor buluyorsun arkadaşım. Ailenden belirli bir maaşı olan herhangi biri olabilir. (Benim için abim sponsor oldu.). Vizeye gitmeden önce:

  1. Bu sponsorun üç aylık maaş bordrosunu alıyorsun.
  2. Bu sponsorun üç aylık banka hesap dökümünü alıyorsun. Bu hesap en az hibe miktarı kadar para içermeli. Bir dönem için gidiyorsan, bu demektir ki yaklaşık 1300-1400 euro hibe miktarı yani güncel kurla 6000-7000 Türk Lirası demek oluyor. Kimse bu paraya el koymuyor, yani istersen vizeni aldıktan sonra bu parayı direk çek harca ister beklet.
  3. Bu sponsor ile gidiyorsun notere. Bir Taahhütname Mektubu yazdırıyorsunuz. Bu mektup ne içermeli? ” Ben 1234566783 T.C. numaralı Şevval Dural, kızım 9876543322134 T.C. numaralı Betül Sakin’in 2018-2019 güz döneminde, Polonya’da, Varşova Teknik Üniversitesinde, 5 aylık Erasmus sürecinde, kızım Betül Sakin’e 1500 euro göndereceğimi taahhüt ederim.” Tarzında bir şey yazıyorsun. İmzalıyorsunuz bunu. Bu iş de tamam.

Şimdi her şeyin hazır. 🙂 Alıyorsun bütün belgelerini gidiyorsun vize görüşmesine. Vizeni aldın say. 🙂

Tamam gidelim de para dayanır mı?

Bu bölüm tamamen kişisel deneyimlerden oluşturulacak. Fiyatlar şehirden şehre değişiklik gösterecektir.

Ben Opole’de Erasmus yaptım. Ufak bir şehir. Yurtta kaldım: 350 TL.

Yemeği kendimiz yapıyorduk. Sıkı besleneyim diyorsan, aylık yemek: 480 TL.

Gerisi sana kalmış arkadaşım. Ne kadar gezersin, dışarı çıkarsın, ıvır zıvıra para harcarsın ben bilemem. Hesabını kitabını yap. Az sıkışacak olsan da bu tecrübeyi kaçırma. 🙂

Erasmus’ta başarılar!

Evet arkadaşlar eğer bu yazıyı beğendiyseniz. Sağ alttan yazıyı beğenebilir, sol alttan bana abone olabilirsiniz. 🙂 Hepinize güzel Erasmus tecrübeleri dilerim! 🙂

Sorularınız olursa zevkle cevaplarım :

Instagram: @fatiihbeyhan

YAZAR HAKKINDA
Fatih Beyhan