En Zor Vize Veren 10 Ülke
Seyahat severlerin en büyük problemlerinden biri de şüphesiz vize almak. Son dönemde bu konuda önemli adımlar atılıp pek çok ülke ile vize kaldırılsa da, halen pek çok Avrupa ülkesi, Amerika ve İngiltere’ye seyahat etmek için vizeye başvurmak gerekiyor. Birkaç günlük turistik bir seyahat için bile Konsololsluklar tapu fotokopileri, son 3-4 ayın maaş dökümü, nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı vs. belgeleri temin etmenizi istiyorlar. Bu da vize sürecini iyice çekilmez hale getiriyor. Vize almadaki zorluk ikili ülke ilişkisinin o anda içinde bulunduğu konjüktür ile de alakalı şüphesiz. Bu yazımda sizin için turist vizesini zor veren 10 ülkeyi yazdım. Hiçbir vize başvurunuzda zorlukla karşılaşmamanız dileğiyle. Keyifli okumalar 🙂
1. Amerika
Amerika her ne kadar uzun süreli (10 yıla kadar) turistik vize verse de, özellikle belge temini hususunda sizi iyice terletiyor. Bu durum ülkenin son yıllarda yoğun dış göç almasına ve göçmenlerin ülkeye entegrasyonu, ülke ekonnomisine getirdiği yük, son başkan Trump’ın göçmen politikaları ve ülkenin yaşadığı terör problemleriyle doğrudan alakalı elbette. Size potansiyel göçmen gözüyle baktıkları için belge temininde oldukça titiz davranıyorlar. Mutlaka sizden geldiğiniz ülkeye bağlı kılan gayrimenkullerinizi, iş ve aile bağlarınızı belgelendirmeniz isteniyor. Üstelik belge teminini eksiksiz yapsanız bile konsolosluğa mülakat için de çağrılıyorsunuz.
2. İtalya
İtalya da ülkeye göçmen akışını kesmek ve belli turistik yerleri yoğun ziyaretçi akımından koruyarak yıpranmasını önlemek için turist vizesini zor veren ülkelerden birisi. Organize gruplar halinde değil de yalnız seyahat ediyorsanız, bir hayli belge temin etmenizi istiyorlar. Seyahat dilekçesi, ayrıntılı seyahat planı, maaş bordrosu, SSK hizmet dökümü, imza sirküleri vs. Bunları yanı sıra ülkeye ilk girişiniz ise oldukça kısa kalma süreli vize veriyorlar.
3. Almanya
Son zamanlarda Türk vatandaşlarına en çok zorluk çıkaran ve başvurularını reddeden ülkelerden birisi de Almanya. Bu durum iki ülke arasında bazı siyasi sorunlar, Suriyeli mültecilerin kabulü vs. gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Normalde şartları yerine getirdiğiniz takdirde kolay vize veren Almanya, son yaşananlardan sonra bu süreci zorlaştırıyor. Diğer ülkelerin yaptığı ayrıntı ve çok sayıda belge temini Almanya vizesi için de geçerli.
4. Norveç
Avrupa’nın refah seviyesi açısından en gelişmiş ülkelerinde biri olan Norveç, ülkeye potansiyel bir göçmen akışını önlemek için vize sürecini iyice zorlaştırıyor. Ülkenin gelir seviyesi oldukça yüksek olduğu için başka ülke vatandaşlarının bırakacağı döviz gelirine çok fazla ihtiyaç duymuyor. Bunun için de vize sürecinde keyfi bir tutum izleyerek işinizi zorlaştırıyor. Vize başvurularının yaklaşık dörtte biri red cevabı alıyor. Maddi durumunuz iyiyse ve geri döneceğinizi sağlam belgelerle beyan ederseniz çok fazla zorluk çıkarılmıyor.
5. Finlandiya
Finlandiya da refah seviyesi yüksek bir ülke olduğu için göçmen akışını önlemek adına vize sürecini zorlaştıran ülkelerden biri. Özellikle temin etmenizi istediği belgelerin fazlalığıyla dikkat çekiyor Anne-baba, eş, kardeş ilişkilerini gösteren ayrıntılı aile kaydı, 20-30 yaş arasındaki erkek yolcular için askerlik durumu belgesinin orjinali, geçim durumunu gösteren belgeler, çalışanlar için yıllık izin belgesi ve maaş bordrosu, eğer iş yeri sahibi iseniz vergi levhası ve ticaret sicil kaydı istenen belgelerden sadece bir kısmı 🙂
6. Belçika
Belçika Türk Vatandaşlarına en zor vize veren ülkelerden biri. Ülke son dönemde yaşadığı terör problemleri ile ön planda. Avrupa Parlementosu önündeki patlama, Brüksel Metrosu ve Havalimanındaki saldırılar bunların başlıcaları. Terör saldırıları sonrası ülkede bir panik havası hakim. Bu nedenle olası bir güvenlik zaafiyetini önlemek, diğer Avrupa ülkeleri gibi göçmen dalgasının önüne geçmek gibi nedenlerden ötürü Belçika vize sürecini bir hayli zorlaştırmış vaziyette. Aslında son yaşananlardan ötürü sadece Türkiye’ye değil hemen hemen bütün ülkelere aynı zorluğu çıkarıyorlar. Eğer ciddi bir iş bağlantınız yoksa veya organize bir turistik gruba bağlı değilseniz vize başvurunuzun reddedilme olasılığı yüksek.
7. Hollanda
İkili ilişkilerden ötürü Türk vatandaşlarına vizede zorluk çıkaran ülkelerden biri de Hollanda. Özellikle referandumdan önce yaşanan konsolosluk krizinden sonra Hollanda Türk vatandaşlarının başvurularını ilginç bir şekilde reddetmeye başladı. Bu durumu yakın çevremden gözlemleme şansım da oldu. Konsolosluk krizi öncesi aynı yıl içerisinde Amsterdam’a iki kez turistik amaçlı seyahat eden kuzenimin başvurusu, krizden sonra eksik belge olmamasına rağmen kabul edilmedi. Hollanda’nın bu tutumu diğer refah seviyesi yüksek ülkelerin yaptığı gibi göçmen akımını önlemek ile de açıklanabilir. Her gitmek istediğimiz Avrupa ülkesinde potansiyel göçmen damgası yememiz trajikomik bir durum gerçekten. 🙂
8. İngiltere
İngiltere de istenilen belgeler açısından vize sürecini zora sokan ülkelerin başında geliyor şüphesiz. Özellikle başvuru formu çok detaylı sorular içeriyor ve yanlış doldurulması vize red sebeplerinden biri. Maddi bütçeniz kısıtlı ise diğer Avrupa ülkeleri ile aynı politikayı izleyip göçmen akımı yaşanmasın diye size red cevabı vermeleri muhtemel. İngiltere vizesindeki önemli detay maddi durum. Eğer hesabınızda gideceğiniz süreye bağlı olarak değişmek ile birlikte, aylık 1000 pounda denk gelen (yaklaşık 6000 TL) bir miktar varsa şansınız yüksek. Burada dikkat edilmesi gereken husus hesaptaki paranın mutlaka 2-3 ay önceden yatırılması. Aksi tadirde red cevabı veriliyor. Eğer gayrimenkul sahibi iseniz bunu da mutlaka beyan etmelisiniz. Diğer Avrupa ülkeleri çok dikkat etmiyor ama seyahat sağlık sigortanız mutlaka ıslak imzalı olmalı yoksa kabul edilmiyor. Diğer ülkeler tarafından istenen, maaş dökümü, ssk hizmet dökümü vs. belgeler İngiltere için de geçerli. Son olarak İngiltere vizesinin karmaşık bir prosedürü olması sebebi ile mutlaka işinin ehli bir vize merkezi aracılığı ile başvurmanızda fayda var.
9. Lüksemburg
Lüksemburg Türk vatandaşlarınının vize başvurularına en çok red cevabı veren ülkelerden. Gerek diğer Avrupa ülkelerinin uyguladığı potansiyel göçmen görme politikası ve diğer politik sebeplerden ötürü vize başvurunuzun red cevabı alma olasılığı yüksek. İlginçtir ki en çok vize başvurusu Türk vatandaşları tarafından yapılan ülke, en çok red cevabını yine Türk vatandaşlarına veriyor.
10. Avusturya
Avusturya Türk vatandaşlarına vize konusunda en çok zorluk çıkaran ülkelerin başında geliyor desem yanılmış olmam sanırım. Bunun sebebi iki ülkenin tarihte yaşadığı problemler ve son dönemde yaşanan siyasi krizler. Her başvuruda bütün belgeleri eksiksiz temin etmenize rağmen sürekli ek belge talep ediliyor. Diğer Avrupa Konsolosluklarının aksine mutlaka konsolosluğa bizzat gitmeniz gerekiyor. Burada yapılan muamele de pek iç açıcı değil. Özellikle çanta ile gidecekseniz bu fikrinizden hemen vazgeçin. Çünkü çok detaylı ve can sıkıcı bir aramadan geçiyorsunuz. Avusturya en kısa kalma süreli vize veren ülkelerden biri. Örneğin 5 günlük bir tatil yapacaksanız 6-7 gün kalmalı ve tek girişli vize verilebiliyor. Siz siz olun özellikle aynı seferde birden fazla Schengen ülkesine seyahat edecekseniz Avusturya’dan başvuru yapmayın.
Vize ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!
- Alınması En Zor Vizelerden: İngiltere Vizesine Başvuracaklara Tavsiyeler
- Amerika Vizesi Almak Çok Kolay!
- Schengen Vizesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler