8 Adımda EVS Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
Şimdi siz ”Euro almış başını gidiyorken neden EVS dedikleri projeye katılmayalım ki?” diyeceksiniz. “Hem yabancı dilim yeterli değil hem masrafları nasıl karşılayacağız?” diye soracaksınız. İşte bu sorularınızın cevapları burada!
1. Nedir bu EVS?
EVS – European Voluntary Service ’in Türkçe karşılığı AGH – Avrupa Gönüllü Hizmeti ’dir. Bu proje ile katılan gönüllüler Avrupa’nın çeşitli yerlerinde gönüllülük faaliyetleri yapıp gönüllülük bilincini kazanırlar.
2. 17-30 yaş aralığındaysanız, buyurun Avrupa’ya gönüllülüğe.
Evet, yanlış duymadınız. EVS gönüllüsü olmak için ne İngilizce dil yeterliliğine bakılır ne de mezuniyet derecenize. Yeter ki, “gönülden” gönüllü olun.
3. Siz gönüllü olun harcamalar Ulusal Ajanstan olsun.
Türkiye’den gönüllülük yapacağınız ülkeye gidiş dönüş biletler, vize masrafları, sağlık sigortası, gittiğiniz ülkedeki kalacağınız yer ve yemek masraflarınız Ulusal Ajans tarafından karşılanır. Ee tabi bir de cep harçlığı var, onsuz olur mu? Olmaz. Merak etmeyin cep harçlığı da Ulusal Ajans tarafından karşılanıyor.
4. 28 AB üye ülkelerde EVS yapabilirsiniz.
AB ülkeleri say say bitmez. Almanya, Fransa, Hollanda, Finlandiya, İspanya… Ve dahası AB üyesi olmayan 6 program ülkelerinde (İzlanda, Norveç, Lihtenştayn, Türkiye, İsviçre, Makedonya) EVS yapabilirsiniz.
5. İki çeşit EVS vardır: Kısa dönem EVS ve uzun dönem EVS.
Kısa dönem EVS 59 güne kadar sürer. Uzun dönem EVS ise 60 gün-12 ay aralığındadır. Şunu da belirtmek istiyorum ki; ilk önce uzun dönem EVS yapanlar kısa dönem EVS’e katılamıyorlar. Bu yüzden, ilk olarak kısa dönem EVS yaparsanız ve daha sonrasında uzun dönem EVS yapma şansınız olacaktır.
6. Gönüllü olmak istiyorum, ne yapacağım şimdi?
İlk olarak sizi gönüllü olarak gönderecek kuruluş (sending organization) bulmanız gerekiyor. Bunun için; https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en sitesindeki “organization country” kısmını “Turkey” ve “EVS accreditation type” kısmını ise “sending organization” ı işaretlediğinizde karşınıza Türkiye’de bulunan tüm gönderici kuruluşlar ortaya çıkacaktır. Kuruluşların web sayfalarını inceleyerek işe başlayabilirsiniz. Beni gönüllü gönderen kuruluşumun EVS çağrılarına bakmak için http://www.systemandgeneration.com/en/evs/open-calls-for-evs sitesini ziyaret edebilirsiniz!
7. Motivasyon mektubu ve CV başvurunun olmazsa olmazı.
Başvurular motivasyon mektubu ve CV ile kabul ediliyor. Motivasyon mektubu neden EVS yapmak istediğinizi, neden sizi seçmeleri gerektiğini ve projenin sizi neden motive ettiğini anlatan bir yazıdır. CV ise sizin öz geçmişiniz.
8. Kabul edildiniz ve…
Başvurdunuz ve size geri dönüş yapıldıysa, hayatınızın belki de en hızlı geçecek dönemi olan Avrupa Gönüllü Hizmeti serüveniniz başlıyor demektir.
Önceki paylaşımım olan Finlandiya’da 40 Gün Avrupa Gönüllü Hizmeti içeriğinden fikir sahibi olabilirsiniz. Aklınızda hala sorularınız varsa, benimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıcakla kalın!
EVS ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!
Project Coordinator at Magna Carta Gençlik Derneği
Ankara Yıldırım Beyazıt University - International Relations