Erasmus Yurtdışı Eğitim Mülakatı Nasıl Olur?

Erasmus Yurtdışı Eğitim Mülakatı Nasıl Olur?

Sözlü mülakatlar, bütün başvurular için stresin azami düzeye çıktığı, heyecanın zirve yaptığı süreçlerdir. Bundan dolayı gireceğiniz mülakatla ilgili ön bilgilere sahip olmak, deneyimli kişilerin tecrübelerinden faydalanmak, mülakat sırasında stres düzeyinizi olumlu anlamda etkileyecektir. Her üniversitenin sınavı farklılık gösterse de, ortak ve genel bazı durumlardan bahsetmek mümkün.

Mülakattan önce bilinmesi gerekenleri genelden özele doğru sıralarsak;

1. Giyim

Kesinlikle şık giyinmelisiniz. Spor kıyafet, gündelik elbiseler bu işi ciddiye almadığınız izlenimi oluşturabilir. Size gündelik kıyafetler de çok yakışıyor olabilir ama siz yine de riske girmeyin.

2. Özgüven

Çok çekingen davranmak, bu işi başaramayacağınıza; fazla rahatlık amacınızın farklı olduğuna işaret eder. Konuşmanız, görüntünüz ve hatta oturuşunuz bile kararlılığınızı, kendinize olan güveninizi karşı tarafa aksettirsin. Vücut dilinize dikkat edin.

3. Jest ve mimikler

Olmazsa olmazımız Güleryüz. Tabi sırıtmaktan bahsetmiyoruz. Sizin güler yüzlü olduğunuzu görmek isteyeceklerdir. Bir diğer önemli husus, göz teması kurmaktan kaçınmayın.

4. Neden yurt dışında eğitim?

Bu soruyla karşılaşacaksınız. Öyle klişe cevaplar vermeye kalkmayın. Amacınız ne ise ifade edin açıkça. Yeni yerler ve farklı insanlar tanımak, kişisel gelişim sağlamak, dil geliştirmek gibi cevaplar vermekten kaçınmayın. Siz daha yaratıcı cevaplar da bulabilirsiniz. Ama vereceğiniz cevap samimi ve gerçekçi olsun.

5. Seçtiğiniz ülke

Seçiminizle ilgili de yine vereceğiniz samimi bir cevap size artı puan olarak geri dönebilir. Ama erasmus amacıyla uyumlu bir cevap verin. Kızları çok güzelmiş, gece klüpleri şahaneymiş gibi cevaplardan bahsetmiyoruz. Ayrıca seçtiğiniz ülke ile ilgili biraz araştırma yapmanız faydalı olacaktır.

6. Kariyer planlamanız

Bölümü bitirdikten sonra ne yapmak istiyorsunuz, nerede olmak istiyorsunuz gibi sorulara hazırlıklı olun. ”Bu bölümde aldığınız eğitim sizin için ne ifade ediyor?” tarzı bir soruya vereceğiniz cevap, sizin bakış açınızı, eğitim hedeflerinizi ortaya koyacaktır.

7. Yaşayabileceğiniz sıkıntılar

Örnek olarak; yurt dışında maddi sıkıntı çekme ihtimaliniz var mı, bir hırsızlığa uğrarsanız ne yaparsınız gibi sorular gelebilir. Burada amaç sizi ölçmektir.

8. Hobileriniz, ilgi alanlarınız, yetenekleriniz

Doyurucu cevaplar verebilmelisiniz. Boş zamanlarımda kitap okurum dediğinizde sizin için her şey bitebilir.

Son olarak bazı üniversitelerde bu mülakat Türkçe gerçekleşebiliyor. Eğer mülakat İngilizce ise elinizden geldiğince kurduğunuz cümle sayısını arttırın. Hatta bu soruların çoğuna mülakattan önce çalışıp, ezber yapabilirsiniz. Belki biraz etik olmayabilir ama sonuçta faydalı olur. Mülakat Türkçe olursa da, İngilizce bildiğinizi belli edin. Her durumda İngilizce biliyormuş gibi yapın kısaca. Sınava gireceğiniz üniversitede daha önce mülakata girmiş olanlarla mutlaka irtibat kurun.

kaynak : resmi daire

YAZAR HAKKINDA
Merve Yılmaz

Life is a tragedy full of joy!