Erasmus Pişmanlıktır!

Erasmus Pişmanlıktır!

Şimdi napayım yıkayım mı Erasmus hayallerinizi? Vazgeçireyim mi sizleri? Napacaksınız, sınava girmekten mi vazgeçeceksiniz? Siz de Work and Travel yapın canım!

Beni daha çok Work and Travel ve yurtdışı dil okulu yazılarımdan tanıyorsunuz ve her zaman yurtdışı eğitimlerini teşvik eden bir yazarken ”neden böyle bir şey dedi” diye düşüneceksiniz. Fakat birisinin size gerçekleri söyleme vakti geldi! Hazırsanız başlayalım.

Evet arkadaşlar ”Erasmus pişmanlıktır” yanlış duymadınız..

2014 senesinde Polonya’nın Varşova şehrinde Erasmus tecrübesini yapma fırsatını yakaladım. Gezdim, gördüm, eğlendim ve her şey yolunda gitti. Hatta hayatımın en güzel günlerini geçiriyordum ve öyle bir mutluluğun beni bu kadar tüketebileceğini düşünememiştim. Erasmus’tan döndükten sonra sıkıntılarım gün yüzüne çıkmaya başladı ve hiçbir şey eskisi gibi tat vermedi.

Sizler için bir Erasmus öncesi ve sonrası derlemesi yaptım. Erasmus yapanlar bana hak verecektir diye düşünüyorum. İyi okumalar dilerim..

1. Ah o Erasmus partileri!!

1. Ah o Erasmus partileri!!

”Bunlarda parti mi be abi, biz Erasmustayken ooooo” demeyen, biz Erasmuslulardan değildir. SAK NOEL kardeşlerimizin de bana Erasmus günlerimi hatırlatan bir şarkısı vardı.”Monday party, Tuesday party, Wed…”

2. Trafik'te Türkiye ve Avrupa arasındaki fark..

2. Trafik'te Türkiye ve Avrupa arasındaki fark..
  • Yayalara olan saygı sizi bu sohbetlere sürükleyebilir :  ”Sahiden yola atlasam, arabalar duracak mı şimdi? – Yok be oğlum. Aha cidden duruyorlar lan!” Oysa ki yayaya yol vermek, şoförlük ayıbıdır benim canım ülkemde.
  • Avrupa’da kapınızın önüne kadar giren bir metro ulaşımı, otobüs hatları veya tramvay rahatlığını gördükten sonra dolmuşlarla yetinmek biraz zor olacaktır.
  • Bir de o bisiklet kültürü yok mu.. Zengininden-fakirine, öğrencisinden-öğretmenine, çocuğundan-yetişkinine herkesin ulaşım ihtiyacını bisikletleriyle ikame etmesi gerçekten ayrı bir zevk. Bu konuda da gerek altyapı olarak gerekse de mentalite olarak toplumca gelişim göstermeliyiz.

3. Olmazsa olmaz Avrupa gezileri..

3. Olmazsa olmaz Avrupa gezileri..

Bu Schengen gerçekten güzel bir şeymiş be abi! Adamlar pasaportuna bir vize basıyor ve bu vizeyle 27 ülke gezebiliyorsun. Türkiye’de şehir değiştirmek, Avrupa’da ülke değiştirmekten muhtemelen daha zordur. Gelişmiş tren hatlarıyla, otobüs seferleriyle, özellikle Ryanair ve Whizzzair hava yollarının sunmuş olduğu ucuz uçak biletiyle sabah Milano’da kahvaltı yapıp, öğlen Paris’te fotoğraf çekilebilir ve akşam Barcelona’daki partiye katılabilirsiniz. Lükse bakar mısınız!

Gel de bunu hatırladıkça depresyona girme! Neyse devam edelim..

4. Dünyanın her yerinden arkadaş edinmek!

4. Dünyanın her yerinden arkadaş edinmek!

AB ülkelerinin ortak sınır kullanması ve başkentlerinin çekiciliği nedeniyle gittiğiniz şehirlerde onlarca farklı milletten arkadaşlarınız olacaktır. Lükse bakar mısınız? İtalyan arkadaşınızın size spagetti yaptığını, İspanyolların sizi futbol maçına davet ettiği vb. bir ortam düşünün. Sizin de bu süreçte kültür elçiliği yaptığınızı ve ülkenizi temsil ettiğinizi falan düşünün. Bunların hepsi o kadar güzel şeyler ki, Yunan arkadaşlarınızla bile Baklava kimin kavgası yapmayı bile özleyeceğiniz vakitler gelecektir.

Bir de onlara Türkçe öğretme çabaları ve aksanlarındaki komikliği paylaşmalar.. Ah ah..

5. İngilizce konuşmadaki tatlı telaş..

5. İngilizce konuşmadaki tatlı telaş..

Özellikle ilk günlerde yaşadığım ve yaşayacağınız o grammer sorunsalı. ”Acaba yanlış mı konuştum? Beni anladılar mı? Kafamı sallarsam anladığımı düşünür”. Tabi 1 aydan sonra gramer mıramer yok bam bam bam! Adım başı pratik yapabilecek arkadaşlarınızın ve imkanlarınızın olması Erasmus’taki en büyük şansınız. İngilizce düşünmeye başlar ve İngilizce yaşarsınız. Şu anda kendi şehrimde turist gördüğüm zaman düşünerekten de olsa onlarla konuşma çabalarım aklıma geliyor bunları anlattıkça.

6. Erasmus'tan dönen alkolü bırakıyor.

6. Erasmus'tan dönen alkolü bırakıyor.

Alkol kullanıyorsanız ve farklı lezzetlere açıksanız, bira konusunda Avrupa size birbirinden farklı birçok opsiyon sunacaktır. Muhtemelen dönem bitene kadar da hepsini deneyememiş olsanız da birçok biraya alışacaksınız. Türkiye’ye döndüğünüzde yaşayacağınız lezzet karmaşası ve yüksek fiyatlardan sonra durumdan çok da memnun olmayacaksınız.

7. Yurtdışı açlığı başlayacak!

7. Yurtdışı açlığı başlayacak!

Yurtdışına çıkıp gören birçok kişinin ortak düşüncesidir ki ”Gezmek bir hastalıktır ve bu hastalık sizi tüketecektir.” Her fırsatta geri dönmek veya yeni yerler keşfetmek isteyeceksiniz. Tanıştığınız arkadaşlarınızı ziyaret etme isteğinizin yanı sıra, ben Erasmustayken ile başlayan cümleleriniz asla bitmeyecek. Hele ki 2 Erasmus arkadaşı bir araya gelirse, beraber yaşadığı anıları bile milyon kere birbirlerine anlatarak, olayı tekrar yaşayacaklardır.

Eee ne demişler; ”Once Erasmus, Always Erasmus”.

8. Özlenen Erasmus sohbetleri..

8. Özlenen Erasmus sohbetleri..
  • ”Abi Erasmus’ta kızlar teklif ediyormuş! Kız beğeniyorsa gelip söylüyormuş ve bu da onlar için normal bir şeymiş. Sallıyordur be oğlum, o kara çocuga kim bakar.
  • Kızlar, İtalyan erkeklerini görünce de Roma’yı yakasım geldi.
  • Avrupa’dakiler Mercedes, bizdeki eşek. Böyle internet mi olur lan, çok yavaş bizimkiler.
  • Bizim Armonda’ya küfür öğrettim, saf nasılsın dediğini sanıyor. Mehmet’e söyletecem şimdi iyi bakın.
  • Ulan 4 dersi de Safranbolu tanıtımı sunumu yaparak geçtim be, belediye beni işe alsın, turizm kalkınsın.
  • Burslar yattı, yolculuk nereye?”

Hal böyle olunca, insan özlüyor. Erasmus’tan dönen her 10 kişiden 9’u AB projelerine, gönüllü hizmetlere, Work and Travel programına, yurtdışında dil eğitimine yönelmekte. Bunun sebeplerinin en başında Erasmus’un size katmış olduğu özgüven ve yetinememe duygusu. Çünkü o kadar güzel günler geçiriyorsunuz ki, tüm derslerinizden kalıp gelseniz bile insanlar ”Erasmus’tan dolayı kalmıştır ya olsun keşke biz de öyle kalsaydık” diyor.

Erasmus sorumluluklarınızın en aza indiği, Türkiye’deki yaşantılarınızdan farklı, keşfetme duygunuzun kabardığı, özgüveninizin tavan yaptığı ve eğlenerek geçirdiğiniz uzun dönemli bir tatil aslında. Bu yüzden, Erasmus’a gitmeden önce kendinizi hazırlayın. Türkiye’ye döndükten sonra daha çok özleyip, içinizin sızladığını hissedecek ve bir gün değil, birçok gün Erasmus yaptığınıza pişman olacaksınız!

Okuduğunuz için teşekkür ederim..

Her zamanki gibi Erasmus, Work and Travel ve yurtdışı dil eğitimi hakkında sorularınız olursa bana yazabilirsiniz..

Erasmus ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Doğukan Helvacı

Work and Travel / Erasmus / Dil Eğitimi / @workandtravelswt @macerarehberiniz