Hollanda’da Erasmus: 6 Soruda Bir Erasmus Hayatı

Hollanda’da Erasmus: 6 Soruda Bir Erasmus Hayatı

Merhabalar, bu sefer ki konumuz Erasmus. Eğitim hayatına Erasmus deneyimini katmak isteyen ve ülke durumlarını merak eden birçok öğrenci vardır. Ben sizlere Hollanda’da Erasmus yapan, İngilizce Öğretmenliği 2. sınıfı bitiren Şule Dedebaş’ın Erasmus serüvenini çektiği fotoğraflar ile birlikte aktaracağım. Keyifli okumalar…

1. Erasmus yapmaya nasıl karar verdin ?

1. Erasmus yapmaya nasıl karar verdin ?

“Bölümüme başladığımda belirli bir alt yapım vardı. Zaten liseden beri de yurtdışına çıkmayı çok istiyordum. Üniversiteyi kazanınca bunu kendime hedef olarak koydum. Dil bölümünde olduğum için de ilgim artmaya başladı ve okulun Erasmus programına başvurmaya karar verdim. Sınava girdim kazandım. Sonra bir baktım Hollanda’dayım. Öğrencisi olduğum Pamukkale Üniversitesi, Groningen Üniversitesi ile anlaşmalı öğrenci gönderiyor ve bende gidenler arasındaydım. ’31 Ağustos 2016 – 29 Ocak 2017′ tarihleri arasında Hollanda’da kaldım.”

2. Peki nasıl geçti Erasmus süreci ?

2. Peki nasıl geçti Erasmus süreci ?

“Açıkcası 5 ay çok uzun bir süre olmadığından pek bir şey yapamadım. Bir de eğitim sistemi ülkemizdekinden bir hayli farklı orada daha çok ödev ağırlıklı bir sistem mevcut. Verilen ödevler sınav notuyla aynı orana sahip olabiliyor. Her hafta ödev veriliyordu bu nedenle ödev yapmaktan başka pek bir şey yapamadım. Sadece 2 haftalık bir tatilim vardı o sürede de bol bol gezdim.”

3. Groningen şehrinden ve gezdiğin yerlerden kısaca bahsedebilir misin ?

3. Groningen şehrinden ve gezdiğin yerlerden kısaca bahsedebilir misin ?

“Yaşadığım Groningen şehrinden bahsedersem eğer; küçük ve tatlı bir şehir. Ülkenin kuzeyinde kalıyor ama buna rağmen sert bir havası yok. 3 kez Amsterdam’a gittim. Burası tabi ki çok büyük. Amsterdam da bana en tuhaf gelen şey Red Light District Caddesi oldu. Orada legal olan birçok şey bize tuhaf geldiği için şaşırıp kalıyoruz. Onun dışında Rotterdam, Den haag ve Utrecht şehirlerine gittim. Şunu söyleyebilirim Hollanda’nın sokaklarında ot kokusu eksik olmuyor. Tamamıyla özgün bir yapısı var.”

4. Bu süreçte nerede konakladın ?

4. Bu süreçte nerede konakladın ?

“Hollanda’da evde kaldım. Ardından birçok Avrupa ülkesine daha gittim. Buralarda ise hostel de kaldım.”

5. Hollanda desem bize neler söyleyebilirsin ?

5. Hollanda desem bize neler söyleyebilirsin ?

“Hollanda deyince tabiki çok fazla düşünmeden hemen laleler diyebilirim. Bol bol lale tarları var. Her satış yerinde lale tohumu satılıyor. Pazarlaması çok iyi yapılıyor. Ve rüzgar gülleri. Bunların da fotoğraflarını çektim.

Yemek olarak da daha çok fast food tarzları var, marketlerde çeşit çeşit sandviçler satılıyor.
Bir de Patat adında ünlü bir ayaküstü atıştırmalıkları var. Bildiğiniz patates kızartması üzerine değişik soslar kullanılıyor. Özellikle Hollanda peyniri bazlı soslarla çok iyi oluyor. Patat karton külahlarda sunuluyor.”

6. Hayaller hayatlar diyebileceğin bir durum oldu mu ?

6. Hayaller hayatlar diyebileceğin bir durum oldu mu ?

“Kısacası Hollanda yaşam olarak pahalı ama güzel bir yer. Bundan sonra Avrupa’nın birçok yerlerini de gezdim olumsuz olarak söyleyeceğim ilk şey beklediğim kadar temiz değillerdi. Ama benim hayallerimi gerçekleştiren ilk adım ve mükemmel bir tecrübe oldu.”

Hollanda, modern ve kültürlü bir yapıya sahiptir. Kültürel ve tarihsel paylaşımları sayesinde öğrenciler eğitim alırken bu paylaşımlardan da faydalanmaktadır. Eğlenceli ve rahat bir yapıya sahip olması da Hollanda’yı bu açıdan diğerlerinden farklı kılmaktadır.

Yaşadıklarını bizimle paylaştığı için Şule Dedebaş’a teşekkür ediyorum. Ülkelere ait daha fazla fotoğraflarını görmek isteyenler için instagram adresi : @dedebasule

Hollanda’da Erasmus ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Bensu Ulutaş