Sizi Work and Travel Yaptığınıza Pişman Edecek 10 Şey

Sizi Work and Travel Yaptığınıza Pişman Edecek 10 Şey

Diyeceksiniz ki şimdi ”Work and Travel danışmanı neden pişman olacağımızı söylüyor?” Kafanız karışmadan hemen konuya girelim. Evet, Work and Travel pişmanlıktır! Gelin hep beraber madde madde inceleyelim hadi.

1. Türkiye'ye alışma süreci

1. Türkiye'ye alışma süreci

Work and travel yaptınız 3-4 ay güzel güzel Amerika’da yaşadınız, hayat standartlarını gördünüz ve Türkiye’ye döndünüz. Döndükten sonra gerek insanların birbirine olan saygısı -ki yarım metre öteden ”sorry” diyerek uzaklaşmaları, gerek trafik kuralları, yayalara olan saygı ve yayaların da trafik ışıklarına uyması ve 7’sinden 77’sine herkesin bisiklet kullanması, gerek hayat standartları olsun Türkiye ile kıyaslama yapıp uzunca bir süre alışamayacaksınız.

2. Amerikan ev partileri

2. Amerikan ev partileri

Amerika’da öyle güzel ev partilerine katılırsınız ki, Türkiye’ye döndüğünüzde buradaki clubları, partileri beğenmez olacak, “Ahh Amerika’da bir partiler vardı abi“ demekten kendinizi alı koyamayacaksınız.

3. ''Hazır Amerika'dayken'' diyeceğiniz keşkeler

3. ''Hazır Amerika'dayken'' diyeceğiniz keşkeler

Amerika’dayken ”Amaaan” deyip es geçtiğiniz yerleri Türkiye’ye döndüğünüzde “Hazır Amerika’dayken keşke gezseydim, keşke gitseydim” diyeceğiniz çok yer olacak. Bu pişmanlık uzun yıllar peşinizi bırakmayacak maalesef.

4. Türkiye'de alışveriş yapamayacaksınız!

4. Türkiye'de alışveriş yapamayacaksınız!

Amerika’da istisnasız her şeyi o kadar ucuza satın alırsınız ki, Türkiye’ye döndüğünüzde “Bu ayakkabıya ben Amerika’da $30 vermiştim yaa, bu kadar da olmaz” diyerek, alışveriş yapmaktan soğuyacak ve Amerika’ya tekrar dönmek isteyeceksiniz.

5. İngilizce konuşma sorunsalı

5. İngilizce konuşma sorunsalı

Amerika’da 3-4 ay İngilizce konuşacağım diye çalışıp, didindiniz. Sonunda güzel güzel İngilizce konuşmaya başladınız. Fakat Türkiye’ye dönünce İngilizce pratik yapacağınız pek bir yer olmadığını göreceksiniz. Özellikle döndüğünüz ilk zamanlarda Türkçe konuşmayı bile unutacaksınız. Arkadaşlarınızın “Tamam iyi ki Amerika’ya gittin İngilizce biliyorsun anladık” laflarına sıkça maruz kalacaksınız.

6. Artık dünya vatandaşısınız.

6. Artık dünya vatandaşısınız.

Work and Travel’ın en güzel yanı dünyanın birçok yerinden onlarca arkadaş edinmeniz olacaktır. 3-4 ayınızı beraber geçirip, hayatınızın ilk “American Life” deneyimlerinde beraber olunca artık ülkenize dönme vakti geldiğinde yaşayacağınız oburluk ve belki bir daha görüşemeyecek olmanızın belirsizliği ile Amerika’dan ayrılırsınız. Artık o sürekli Türkçe küfür öğretmeye çalıştığınız arkadaşlarınız ve sizin onların dilinde öğrendiğiniz kelimelerle sosyal medyada birbirinizin paylaşımları altına yapacağınız yorumların zamanı gelecek.

7. Rüya şehirlerden sonra gezme hevesinizin sönmesi

7. Rüya şehirlerden sonra gezme hevesinizin sönmesi

Belki de rüyalarınıza giren şehirleri, Amerikan dizi ve filmlerinde keşke bende olsam dediğiniz yerlere gidip, her sokağını keşfettikten, oraların yerel tatlarını tattıktan sonra, Türkiye’ye döndüğünüzde gezme isteğiniz sönebilir. Los Angeles’da Santa Monica ve Malibu plajlarında güneşlendikten sonra Bodrum bile artık sizi kesmeyecek.

8. Amerika'da arabanız mı var, Türkiye'de derdiniz var!

8. Amerika'da arabanız mı var, Türkiye'de derdiniz var!

Türkiye’de yıllarca çalışıp belki yine elde edemeyeceğiniz arabaları, Amerika’da 2 ay sonunda satın alabilirsiniz. Ya da cüz-i bir miktar karşılığı kiralayabilirsiniz. Mesela bir Mustang’in Amerika satış fiyatı $25.000 iken aynı araç Türkiye’de 445.000 TL. Başka bir örnek verecek olursak, Türkiye’de günlük 130 TL’ye kiraladığınız bir aracı Amerika’da $25’a çok rahatlıkla kiralayabilirsiniz. Amerika’da benzin fiyatlarını da görünce zaten Türkiye’de araba dahi kullanmak istemeyeceksiniz maalesef.

9. Amerika özlemi

9. Amerika özlemi

Türkiye’ye döndükten sonra hele de artık öğrenci değilseniz yaptığınız Work and Travel programı bin kat daha değerli oluyor. Üstelik bir de çalışma hayatına atıldığınızda Amerika özlemi ile özellikle WAT’ın work kısmını çok özleyeceksiniz. Belki bir daha hiç gidemeyeceksiniz Amerika’ya ve yaşadığınız onca şey sizde birer mazi olacak.

10. Alım gücünün düşük olması

10. Alım gücünün düşük olması

Amerika’da housekeeper olarak çalışan birisinin cebine örneğin $1500 giriyor diyelim. Türkiye’de bir şirkette çalışan kişinin cebine de 1500 TL giriyor diyelim. Amerika’da bir orta boy kahve için Starbucks’a $2.95 öderken, Türkiye’de aynı kahveye 10.75 TL ödüyorsunuz. Her ikisinden de 1500 içinden aynı kahve için farklı miktarlar çıkıyor. Bunu görüp yaşadıktan sonra, Türkiye’de kahve içerken bile bir durup düşüneceksiniz.

11. En kötü pişmanlığımız Work and Travel olsun!

11. En kötü pişmanlığımız Work and Travel olsun!

Durum bu arkadaşlar. Work and Travel için Amerika’ya giden %90 öğrenci ilk haftalarda ”nerden geldim elin memleketine, ülkeme geri döncem” deyip, program sonunda ise ”keşke biraz daha uzun olsaydı, dönmesek mi” diyerek Amerika’dan hüzünlü ayrılıyor.

Kimisi 2-3, hatta 4 kez Work and Travel yapıyor. Gittikçe artan bu özlem duygusu ve Amerika’da yaşanan zorlukların birikimi sizi yiyip bitirirken bir tutam pişmanlık hissi veriyor.

Bu tatlı pişmanlığa rağmen Work and Travel, her üniversite öğrencisinin imkanı varsa mutlaka yapması gereken bir program. Kendisini geliştirip, sorumluluk sahibi olup, farklı bir ülkede çalışma deneyimine sahip olmalı. Tabi tüm bunlara katlanarak…

Work and Travel ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Bengüsu Arslan

Work and Travel