Sokak Sanatı ile Ünlü 10 Şehir
Sokak sanatıyla ünlü dünyada birçok şehir var. Ve bu bahsi geçen şehirlerin turizmin vazgeçilmez birer parçası haline gelmelerinde sokak sanatı büyük yer ediniyor. Öyle ki şehir turizmine iyi bir reklam yapması yanı sıra, dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler çekiyor.
Kimileri protesto amaçlı, kimileri ise o şehrin sanki zorunlu bir parçasıymış gibi yerlerini alıyor. Yazımı okuyunca ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Öyleyse buyurun efendim.
1. Berlin, Almanya
Sokak sanatı deyince hemen ilk akla gelen, sokak sanatının başkenti Berlin.
Şehri saran pembe borular… Her borunun bir ucu bir inşaat alanına, diğer ucu ise bir kanal ya da kanalizasyona çıkıyor. Çünkü Berlin’de, özellikle şehir merkezinde yapılan kazılarda kolaylıkla su seviyesine ulaşılıyor ve pembe borular bu suyun geri pompalanmasını sağlıyor. Pembe tonları ise boruları üreten firmanın düşünceli davranışının bir sonucu çocuklar ve gençlerin en çok beğeneceği rengi seçmişler.
2. Dünya Savaşı sonucu olarak şehrin tam ortasına yerleştirilen duvara değinmeden geçemeyeceğim. Berlin’de sokak sanatı deyince akla ilk Doğu Yakası Galerisi geliyor. Berlin Duvarı’nın bir parçası olan yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki açık hava galerisinde, dünyanın dört köşesinden onlarca sanatçının 100’den fazla eseri yer alıyor.
2. Bethlehem, Filistin
Sokak sanatında politika çok büyük bir yer tutar ve bunun en gerçekçi örnekleriyle karşılaşabileceğiniz yer ise kuşkusuz Filistin’in Bethlehem kentidir. Sokalardaki çalışmalarda, protesto sahneleri çok önemli bir yer tutar. İsrail’in Batı Şeria’ya ördüğü duvar, sanatçıların ve aktivistlerin mesajlarını paylaştığı en büyük çalışma alanı haline gelmiştir.
3. Londra, İngiltere
Yine sokak sanatlarının bir diğer başkenti diyebileceğimiz Londra’ya değinmeden olmaz. Londra’da tartışmasız olarak, en iyi tanınan sokak sanatçısı Banksy’dir. Onun sayesinde Leake Street, 2008 yılından beri Londra’nın sokak sanatı merkezi olarak anılır.
4. Angoulême, Fransa
Angoulême, belki dünyanın önde gelen turist merkezlerinden değil ama şehir, Avrupa Görsel Sanatlar Okulu’na ev sahipliği yapıyor. Takma adı ise “Çizgi roman Başkenti”.
5. Prag, Çek Cumhuriyeti
Prag, sokak sanatı direnişinin güzel bir örneğini sergilemiştir. Çalışmaların önde gelenleri Grand Priory Meydanı’ndaki Lennon Duvarı’nda yer alır. Komünizm döneminde duvar, politik mesajlar için bir tuval görevi gördü. Ne zaman polis duvarı düz boyayla boyayıp graffitileri yok etse, ertesi gün yenilerinin ortaya çıktığı görülürdü.
Ayrıca Prag’da, insanların uğrak yerlerinden biri olan kalabalık bir alışveriş merkezinin girişine yerleştirilen Franz Kafka büstü, her biri bağımsız olarak hareket edebilen paslanmaz çelikten ve aynalı 42 katmandan oluşuyor. Çalışmaları sanat camiasında tartışmalara sebep olan Çek sanatçı David Cerny tarafından 2014 yılında inşa edilen kinetik heykel tam 45 ton ağırlığında.
6. Melbourne, Avustralya
Dünyanın en huzurlu ülkeleri arasında gösterilen Avustralya’nın ikinci büyük kenti olan Melbourne adeta sokak sanatının işgali altında. Politik resimlerden daha çok popüler kültürden esintilere yer vermesi dikkat çekiyor. Son dönemde dünyaca popüler olan Nusret’in saltbae pozundaki graffitisini burada bulabilirsiniz.
7. New York, Amerika
New York’ta ilk graffiti örnekleri 1960’larda ortaya çıkmaya başlamıştır. Çalışmaların yapıldığı ilk mekanlar tren vagonları ve boş beton duvarları olmuştur.
8. Los Angeles, Amerika
Los Angeles’da yer alan sokak çalışmalarının ilginç bir yanı var. Hepsi sanatçılara büyük desteklerle hazırlanmış ve çalışmalarında sponsorlukları ve kişisel web sayfaları gibi bilgilere yer veriliyor. Kaliforniya’da oldukça önemsenen ve korunan eserlerde 1970 yapımı çalışmalara da rastlamak mümkün.
9. Montreal, Kanada
Kanada’nın Montreal şehrindeki sokak sanatının büyük kısmı yoksulluk gibi siyasi-politik çalışmalardan oluşur. Dahası, politikacılarla dalga geçilen çok sayıda çalışma da duvarlarda yerini almıştır.
10. Buenos Aires, Arjantin
Evler, garajlar, alt geçitlerin canlı renklere büründüğü sokak sanatının güzel örneklerini görebileceğiniz bir diğer kent ise Buenos Aires’tir. Şehrin bu denli bir popülariteye ulaşmasının ana sebeplerinden biri sokak sanatı çalışmaları için belediyelerden herhangi bir izin alma zorunluluğu olmaması. Yalnızca o binanın sahibinden izin almanız yeterli.
Sokak sanatı ve şehir turizmi ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!
- Şehir Plancılarına Göre Dünyanın En Güzel 12 Kamu Alanı
- İspanya’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Harika Yer
- Dünyanın En Çok Turist Çeken 10 Şehri