Work and Travel Yapacakların Dikkat Etmesi Gereken 7 Durum
Sonunda Work and Travel’a geri sayım başladı ve beklenen an geldi. Birçoğumuzun Amerika valizlerini hazırlamaya başlaması üzerine, tecrübelerime dayanaraktan bir Work and Travel öğrencisinin neler yapıp yapmaması hakkında bilgilendirme yapmak istedim.
1. Evraklarınızın fotokopisini almayı unutmayınız.
Work and Travel programına katılmanız için gereken önemli belgeleriniz (DS2019 – Uçak bileti vb.) ve içerisinde J1 vizesi bulunan pasaportunuzu Amerika’ya girmek için kullanacağınız için uçuşunuzda yanınızda bulunacak olan el bagajınızda bulundurmanız gerekiyor.
El bagajınızda bulundurmanız gereken bu 1. derece önemli belgelerinizin ve Amerika’ya indikten sonra ihtiyacınız olacak ulaşım, konaklama rezervasyonları ve adres bilgilerinizin hepsinin fotokopilerini çekerek valizinizde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Pasaportunuza ve belgelerinize sahip çıkıp, kaybetmeyiniz.
2. Work and Travel valizi hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Work and Travel’ın en tatlı telaşlarından biri olan bu durum için size tavsiyelerim başında ;
- İlaç : Kronik bir hastalığınız varsa veya etkileri büyük sonuçlar doğurabilecek türden bir ilaç kullanıyorsanız bu tür ilaçlarınızı doktor reçetesiyle birlikte götürmenizi tavsiye ederim. Bunun dışında ağrı kesici ve bulantı ilaçlarınızı yanınızda götürmenizi şiddetle tavsiye ederim. Amerika’da hastane ve tıbbı ürünlerin ücretleri ülkemize oranla gerçekten çok maliyetli.
- Priz Dönüştürücü : İnternetten ve elektrikçilerden temin edebileceğiniz Amerikan girişli prizlerinizi Türkiye’den ikame ederek, büyük bir maddi bir yükten kurtulabilirsiniz.
- Krem : Sıcak bölgelere giden arkadaşlarımız için güneş kremi bulundurmalarını tavsiye ederim. Muftakta çalışan arkadaşlarımın yanlarında kesinlikle yanık kremi bulundurmalılar. Bulaşık yıkayacak olan arkadaşlarım ise yanlarında el kremi götürmeyi unutmamalıdır.
- Gıda : Yanınızda götürebileceğiniz en sorunsuz yiyecek hazır çorba olacaktır. Amerika’ya yolculuk yapan tüm yolcuların doldurması gereken ”U.S Customs and Border Protection Document” belgesinde yanınızda taşıyacağı ürünleri soracağı için gıda taşımacılığı konusunda dikkatli davranmanızı tavsiye ederiz.
- Sigara : Türkiye’den daha uyguna ikame edebilirsiniz.
- Çorap ve İç Camaşırı : Bol bol koymanızı tavsiye ederiz.
- Nevresim : Yastık kılıfı ve ince bir çarşaf götürmelisiniz.
- Kişisel Bakım Ürünleri : Tırnak makası, tarak, diş fırcası vb.
- El havlusu
- Çalışma Ayakkabısı : Rahat çalışabileceğiniz ve sizi yormayacak türden tabanı yumuşak bir ayakkabı götürmenizi tavsiye ederiz.
- Para Muhafaza ve Kilit : Önemli eşyalarınızı koyduğunuz dolap, çanta, valizinizi kilitlemek için asma kilidi götürebilirsiniz.
- Hediye : Hepimiz birer Türkiye Ateşesi olacağımız için kültürümüze özgü hediyeler götürmenizi tavsiye ederiz. Bu hediyeler sizin güzel dostluklar kurabilmenizi ve hatta fazla mesai almanızı sağlayabilir. (Türk kahvesi, lokum, fındık vb.)
- Kıyafet : Gideceğiniz bölgenin hava durumunu araştırarak valizinizi hazırlamalısınız. Mutfakta çalışacak olan arkadaşlar için kullan-at kıyafetler götürmelerini tavsiye ederiz.
- Evraklarınızın Fotokopisi
3. Amerika'ya giderken havaalanında bu durumlara dikkat etmelisiniz.
Havalanında ilk yapmanız gereken Check-in işlemidir. Check-in havaalanında bagaj verme ve bilet kontrol işleminden geçme olayıdır. Daha öncesinden almış olduğunuz biletinizi, PNR kodu, rezervasyon kodu ve pasaportunuz gibi belgelerinizle birlikte uçuşunuzu yapacak olduğunuz hava yolu şirketinin check-in gişesine giderek bu işlemi yapabilirsiniz. Dış hatlar için check-in işlemini yapmanız için en az 2 saat öncesinden havaalanında olmanız gerekir.
Check-in yaparken aktarmalı uçuşlarınız için valiz ve diğer check-in durumlarınızı sorunuz. Yapabiliyorsanız tüm check-inlerinizi Türkiye’den yaptırın.
BONUS : Türkiye’den çıkmadan önce yurtdışı çıkış harcınızı yatırıp pulunuzu almayı unutmayınız. (15 TL)
4. SEVİS kayıtlarınızı yapmayı unutmayınız.
Sponsorunuzun durumunuzdan haberdar olması için yapmanız gereken SEVİS kayıtlarınızı güncel olarak kontrol edip, yapmayı unutmayınız.
5. Sosyal güvenlik numaranızı çıkartmayı unutmayınız.
Gider gitmez işvereninizle konuşup, Social Security Number’ınızı çıkartmayı unutmayınız. Bu numara sayesinde yasal olarak başka işlerde de çalışabilirsiniz. DS 2019 ile sağlanan birinci işinizin yanında başka bir işte çalışmak istiyorsanız, bu belgeye ihtiyacınız olacaktır ve bu belgeyi ömür boyu kullanabilirsiniz.
6. Banka hesabı oluşturun.
İşverenlerinizin yapacak olduğu 2 haftalık ödemeleri çek usulü (paycheck) alacağınız için bankalar ile içli dışlı olmanız gerekecektir. Üzerinizde toplu miktarda nakit taşımayı tercih etmek yerine, paranızı banka hesabınızda tutmanız sizler için daha güvenli olacaktır. Banka hesabı açtırmak için bölgesel bankalar yerine Amerika’nın tüm eyaletlerinde bulabileceğiniz küresel ölçekli bankaları tercih etmenizi tavsiye ederim.
7. Evraklarınızı saklayınız.
Almış olduğunuz paycheckleri bir dosya halinde saklayınız. Türkiye’ye döndüğünüzde vergi iadesi alırken son pay check’inize ihtiyaç duyabilirsiniz. Edinecek olduğunuz Social Security Number ömür boyu geçerli olacağından dolayı saklamayı unutmayınız.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınız olursa mutlaka yorumda belirtin. 🙂
Work and Travel ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!
- Work and Travel’a Kötü Başlamamanız için 10 Tavsiye
- Work and Travel’a Bu Yazıyı Okumadan Başvurmayın!
- Work and Travel’a Gidecekler için El Rehberi