Yeni Başlayanlar için 4 Adımda Work and Travel

Yeni Başlayanlar için 4 Adımda Work and Travel

Yeni bir yaz döneminin yaklaşmasıyla geri sayım başladı, heyecan dorukta. Hem gezmek hem para kazanmak isteyenlere Work and Travel muhteşem fırsatlar sunuyor. Peki çoğumuzun ismini duyup bilmediğimiz bu Work and Travel programı nedir? Gelin beraber inceleyelim…

1. Work and Travel nedir?

1. Work and Travel nedir?

Work and Travel ismini sıkça WAT olarak da duymuşsunuzdur. WAT programını kısaca şu şekilde tanımlayabilirim: Çeşitli ülkelerden üniversite öğrencilerinin yaz dönemi boyunca Amerika’da hem çalıştıkları hem de seyahat edebildikleri, bu sayede birçok kazanım elde ettikleri, Amerikan hükümeti tarafından düzenlenen yasal ve kültürel değişimi amaçlayan bir programdır.

2. Work and Travel ne değildir?

2. Work and Travel ne değildir?

Maalesef, Work and Travel programı yaz boyunca gezip on binlerce dolar kazanabileceğiniz bir program değildir. Elbette ki bu kısmi olarak mümkün olabilmekte, ancak farklı isteklerinizden büyük fedakarlıklar yapmak zorunda kalabilirsiniz.

WAT – Work and Travel bir turistik gezi programı da değildir. Çünkü turist olarak gitmek isterseniz bunu her zaman yapabilirsiniz, ancak çok daha fazla masraf yaparak ve gerekli vize koşullarını sağlayarak. Bu da oldukça zahmetli olacaktır.

Gelelim en çok merak edilen bölüme… WAT programı Türkiye’de okuduğunuz bölümle ilgili çalışabileceğiniz bir program da değildir. Work and Travel işlerinin turizm sektöründen çıkacağını da belirteyim. Örneğin burada Bilgisayar Mühendisliği’nde okuyorsanız alanınız ile ilgili bir işte çalışmayı unutun. Yine büyük ihtimalle Turizm sektörünün içerisinde yer alan bir işverende uygun bir pozisyonda çalışabilme durumuyla karşılaşacaksınız.

3. Work and Travel'a kimler başvurabilir?

3. Work and Travel'a kimler başvurabilir?

Programa sadece üniversite öğrencileri ve öğrencilikleri devam eden yüksek lisans öğrencileri katılabilir. Bazen sadece öğrenci olmak bu programa katılabilmek ve vize alabilmek için yeterli olmayabiliyor. Peki nedir bu şartlar birlikte inceleyelim.

  1. Devam zorunluluğu olan 2 veya 4 yıllık üniversite veya yüksek lisans eğitimlerine devam eden öğrenciler (Açık Öğretim bölümlerinden sadece İngilizce Öğretmenliği programa kabul edilmektedir),
  2. 4.0 üzerinden en az 2.00 (100 lük sisteme göre en az 60) Genel Not Ortalamasına sahip olanlar* (tüm dönem ortalamaları vize memurları tarafından değerlendirme kapsamına alınmaktadır),
  3. Konuşma İngilizce seviyesi en az orta seviye olanlar (seviyeler, sponsor firma yetkilileri ile yapılacak mülakatlar sonunda belirlenmektedir),
  4. 18 – 28 yaş aralığında olanlar başvurabilir.

* Bu konuda çeşitli ihtilaflar olmasına rağmen GNO’nun 2.00 altında olduğu durumlarda başvuran öğrencilerinde vize kabulü aldığı görülmüştür. Bu durum tamamen vize görevlisinin inisiyatifi ve çeşitli unsurlara göre değişebilir. Ancak herhangi bir sorun oluşmaması adına genelde GNO’nun 2.00 üzerinde olması şartıyla başvurulması önerilmektedir.

4. Work and Travel maliyeti nedir?

4. Work and Travel maliyeti nedir?

Work and Travel’a çeşitli yurtdışı eğitim danışmanlık şirketleri ile başvurabilirsiniz. Benim sizlere tavsiye edebileceğim güvenilir bir firma olarak StudyZONE’u önerebilirim. Çevremde duyduğum olumlu söylemlere göre gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

Work and Travel maliyeti çeşitli danışmanlık firmalarına ve sezonlara göre değişmekle birlikte ortalama sizlere $1900-$2200 fiyat söyleyeceklerdir.

Ayrıca vize başvuru maliyeti olarak $195 tutmaktadır. Uçak bileti de yine çeşitli dönemlere göre değişmekle birlikte $500-$1000 arası tutabilmektedir.

Özellikle kişisel harcamalarınız ve ilk maaş döneminize kadar idare edebileceğiniz yaklaşık $700-$1000 arası yanınıza almanız tavsiye ediliyor.

*Belirtmiş olduğum fiyatları mümkün olduğunca esnek tuttum. Bunlar kesin fiyatlar değildir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak toplam değerden daha az veya daha yüksek çıkma ihtimali vardır. Görüşeceğiniz bir danışmanlık firması en doğru bilgiyi size verecektir.

Work and Travel ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Hakan Asal