7 Adımda Yurtdışında Dil Okulu Seçimi

7 Adımda Yurtdışında Dil Okulu Seçimi

Yurtdışında dil okulu araştırmaları başladı. Peki ama bir tercihte bulunmadan önce nelere dikkat etmek gerekiyor? Sizler için 7 adımda dil okulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri derledik.

Eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla birlikte yurtdışında dil eğitimi için arayışlar da hızlandı. Yabancı dilini, konuşulduğu ülkede geliştirmek isteyen üniversite ve lise öğrencileri mümkün olan en iyi tercihi yapmaya çalışıyor. Peki ama yurtdışında dil okulu seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor? Crown Yurtdışı Eğitim ve ASBA Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı uzmanlarının cevaplarıyla 7 adımda yurtdışında dil okulu seçimi:

1. Firma seçiminde nasıl yapılmalı?

Şirket belirlerken ne kadar zamandır ve hangi eğitim alanlarında hizmet sunduğu, oluşturduğu öğrenci memnuniyeti ve referans oranları, uluslararası alanda sahip olduğu okul partnerlikleri ve eğitim kurumları ile olan iletişimleri, yurtiçi ve yurtdışı akreditasyonları, eğitim danışmanlarının hizmet verdiği ülkeler konusundaki bilgi birikimleri, bu ülkelerin diğerlerinden farkıyla ilgili yönlendirmeleri, temsilcisi oldukları okulu ziyaret edip etmedikleri, ülkelerin vize koşulları hakkındaki bilgileri ve yurtdışı eğitim sektöründeki etik kurallara uygun olmaları oldukça önemli. Bunların yanı sıra en önemli etmenlerden birisi de öğrenci ve eğitim danışmanı arasındaki iletişimin kalitesi. Öğrenciyi dinleyen, ihtiyacını belirleyebilen, istediklerini doğru tanımlayan, iletişim gücü yüksek tecrübeli danışmanlara sahip firmalar tercih edilmeli.

2. Okulların hangi özelliklerine bakmak gerekiyor?

Okulun sahip olduğu resmi akreditasyonlar ve bu alandaki tecrübesi, lokasyonu, şehir merkezine mesafesi, eğitmen kadrosu (sürekli değişen bir kadro okuldaki eğitim akışına hâkimiyeti zayıflatır), fiziksel olarak öğrencilerin sosyalleşebilecekleri alanlarının olması (Bu dili pratik anlamda kullanmak ve kendilerini ortama ait hissetmek adına önemli), okuldaki uluslararası öğrenci çeşitliliği, aynı ülkeden gelen öğrenciler için belli bir kayıt kotasının olup olmadığı, hangi seviyelerde dil eğitimi verdiği, sunduğu kurs çeşitliliği gibi konuları iyice araştırmak gerekiyor. Özellikle öğrenci çeşitliliği dili pratik anlamda kullanmak ve geliştirmek için önemli.

3. Başvurular ne zaman alınıyor?

Dil kursu programlarına başvurular yıl boyunca devam ediyor. Hiç İngilizcesi olmayan öğrenciler için belli başlangıç tarihleri var, ancak dil programlarının ayda en az bir başlangıç tarihi olduğu söylenebilir. Öğrencinin gitmek istediği tarihler ve vize sureci baz alındığında, program başlangıcından 4 ila 6 ay öncesinde kayıt yapılması öneriliyor. Yaz döneminde, özellikle okulların kapanmasıyla birlikte yurtdışına gitmek isteyen öğrenciler için karar vererek kayıt yaptırmaları için önerilen son tarihler mart ve nisan ayları.

4. En uygun fiyata kaliteli İngilizce eğitimi hangi ülkede alınır?

İngilizce için en çok tercih edilen ülkeler İngiltere, Amerika, Kanada ve İrlanda diyebiliriz. Kısa dönem programlarda daha çok İngiltere ve İrlanda avantajlı olurken, uzun dönem için okulların kampanyaları da takip edilerek Amerika ve Kanada’dan da uygun seçenekler tercih ediliyor. İrlanda’nın, Türkiye’ye coğrafi olarak yakınlığı ve özellikle üniversite öğrencilerine yönelik pilot vize uygulaması nedeniyle buraya daha çok öğrenci gidiyor. Ayrıca 25 hafta üzerinde bir dil kursuna kayıt yapıldığı takdirde yasal çalışma izni olması da İrlanda’yı cazip kılıyor. Kanada ise, eğitim sisteminin yenliklere açık ve kendini geliştiren bir yapıya sahip olması, öğrencileri anlamaya ve onları en doğru şekilde eğitmeye yönelik izledikleri yöntemler nedeniyle eğitimin birçok alanında üst sıralara çıkıyor.

5. Okul ücreti neleri içermeli?

Dil kurslarında okul ücretlerine çoğunlukla eğitim materyal ve kitap maliyetleri dâhildir. Bunun yanında okuldaki bilgisayar laboratuvarlarının ve kütüphanenin kullanımı da yer alıyor. Bazı okulların sistemlerinde kurs başlamadan önce ve kurs bitiminden sonra da online çalışma platformları öğrenciye ek ücret talep edilmeden veriliyor. Üniversite kampüslerinde verilen programlarda kampüs içerisindeki tüm sosyal ve sportif alanların kullanımı okul ücretine dahil ediliyor. Kurs sonunda alınan sertifika da okul ücretinin içinde yer alıyor.

6. Öğrenci sayısı önemli mi, neden?

Sınıftaki öğrenci sayısı önemli. Öğretmenlerin, her öğrencinin gelişimi ve eksikliklerini doğru tanımlayabilmesi için ne kadar az sayıda öğrenci grubuyla ders işlerse her bir bireye o kadar vakit ayırabilir ve dikkat edebilir. Sınıf içindeki öğrenci sayısının ortalama 12’yi geçmemesi derse katılım için önemli. Okuldaki öğrenci sayısının çok olması da her seviyeden kurun her dönem açılacağının garantisidir ve bu da olumlu bir etken. Belki de hepsinden daha önemli bir etken öğrenci çeşitliliği. Bir milletten çok büyük yüzdeli bir öğrenci grubunun aynı zamanda o okulda olması olumsuzluk yaratır. Öğrencilerin geldikleri ülke dağılımında çeşitlilik olmalı ve hiçbir milletin yüzdesinin çok baskın olmaması tüm öğrencilerin tecrübesi açısından önemli bir kriter. Ayrıca her öğrencinin sınıfta eşit oranda konuşma imkanı bulması da önemli.

7. Nerede kalınır?

Konaklama imkânları öğrencilerin yaş gruplarına ve tercihlerine göre değişiklik gösteriyor. En popüler ve ücreti en uygun olan alternatif, okulun denetiminde belirlenen bir ailenin yanında gerçekleştirilen konaklamadır. Aileler, öğrencilere evlerini açıyorlar ve öğrencilerin talepleri doğrultusunda sabah, öğle ve akşam yemeklerinin dahil olduğu bir konaklama opsiyonu sunuyorlar. Genellikle tek ya da çift kişilik odalarda kalan öğrencilerin, ailenin bir parçası gibi hissetmesi ve bulundukları ülkenin kültürüne adapte olması için aileler tarafından özen gösteriliyor. Diğer alternatif ise yurt konaklamasıdır. Burada öğrenci, farklı ülkelerden dil öğrenmek için gelen diğer öğrencilerle bir arada olabilme ve sürekli pratik yapabilme imkanına sahip oluyorlar. Tüm bu alternatiflere istinaden bir de öğrencilerin gittikleri bölgelerde ev kiralama imkanları bulunuyor. Bu konuda da okullar öğrencilerini doğru yönlendirerek destek sağlıyorlar. Yaz programlarına katılan küçük yaş grubu öğrencilerine (7-16 yaş) kampüs ve yurt konaklama imkanları sunuluyor.


%30'a varan indirimlerle yurtdışında İngilizce öğren!

Dünyanın en iyi dil okullarında indirimli fiyatlarla İngilizce öğrenme fırsatını kaçırmayın! Bilgi almak için hemen tıklayın

YAZAR HAKKINDA
EDUMAG

EDUMAG size keyifli ve yararlı yurtdışı eğitim içerikleri sunan bir sosyal içerik platformudur.