Amerika’da Work and Travel Programına Katılmış ve Katılacak Öğrencilerin Dikkatine

Amerika’da Work and Travel Programına Katılmış ve Katılacak Öğrencilerin Dikkatine

Bildiğiniz gibi Work and Travel programı sonrası Türkiye’ye döndükten sonra W2 formlarınız ya da son paycheckleriniz ile Tax RefundVergi İadesi başvurusu yapmak zorundasınız. İster IRS’den – Internal Revenue Services – vergi iade alacağınız olsun ister ise borcunuz olsun, bu başvuruyu yapmak ve dosyanızı kapatmak zorundasınız.

Son zamanlarda bazı öğrencilerin kendisi veya kendisi için başkası ve hatta öğrencinin haberi olmadan bir başka kişi tarafından IRS’e “J1 Work and Travel” statüsü olarak değil “Amerika’da öğrenci” olarak başvurular yapıldığı tespit edilmiştir. Bu başvuruyu her kim yaparsa yapsın F1 öğrencisi olarak yapılması YASAL değildir ve ileride sizlere sorunlar teşkil edebilir.

Şu anda IRS, bazı öğrencilere mektup veya e-posta göndererek adlarına aldıkları ya da başkası tarafından alınan paraları geri iade istemektedir. Tüm öğrencilerin bu konuda hassasiyet göstermesi ve acilen statülerini değiştirmelerini tavsiye ederiz.

Kimler durumunu yeniden incelemelidir?

Eğer hiçbir başvuru yapmadıysanız mutlaka SPRINT TAX – TAX BACK veya benzeri kurumlar üzerinden başvurunuzu yapıp dosyanızın kapanmasını sağlayınız.

Eğer kendiniz veya bir başkası tarafından sizin adınıza Amerikan vatandaşları ve oturum izni sahibi olanların vergi iade başvurusu yaptıkları TURBOTAX ya da FREETAX USA gibi kurumlar üzerinden başvuru yapıldı ve F1 statüsü ile alınmaması gereken bir vergi iadesi alındı ise mutlaka durumunuzu düzeltip haksız yere alınan vergi iadesini iade etmeniz gerekir. Aksi takdirde ileride Amerika’ya girişlerde sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca IRS öğrencilere mektup ve e-mail göndererek bu paraların iade edilmesini istemektedir.

Haksız şekilde nasıl Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının ödediği vergilerden hiçbirimiz bir kazanç elde edemez isek, Amerikan vatandaşlarının ödemiş olduğu vergilerden haksız bir kazanç elde edilemez ve bu ileride sizler için ciddi sorunlar teşkil edebilir.

Unutmayın; Amerikan vatandaşı değilseniz ya da oturum izniniz yoksa TURBOTAX veya benzer siteler üzerinden yapılan vergi iade başvuruları, her kim yaparsa yapsın, yasal değildir. Size bunu yasal olarak gösteren hiçbir kimseye itibar etmeyin. Acilen statünüzü değiştirin.

Statü değişikliği yapmak isteyen ya da vergi başvurusunu henüz yapmayan öğrenciler Sprintax.com üzerinden W2 formları ya da last paycheckleri ile başvurularını yapabilirler veya sorularınız için Sprintax Türkiye Masası’ndan Ersin Şentürk ve Ceylan Emin ile irtibata geçebilirsiniz.

Ersin Şentürk : esentyurk@taxback.com
Ceylan Emin : cemin@taxback.com

YAZAR HAKKINDA
Serap Aksoy

Mersin'de doğup, üniversite hayatına İstanbul'da devam eden; gezme aşkıyla dolu, kedi ve kahve müptelası biri. Yabancı diller ve kitap okumak en büyük hobilerim.

''Every accomplishment start with the decision to try!''