Erasmus Nedir? Amacı? Kimler Katılabilir?

Erasmus Nedir? Amacı? Kimler Katılabilir?

Erasmus programı, 1980’lerin son yıllarından bu yana var olan ve Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen bir öğrenci değişim programıdır. İsmini 1466-1536 yılları arasında yaşamış olan, Rönesansın en önemli ustalarından Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus’tan almıştır.

Erasmus programı, 4 yıllık üniversite okuyan kişilere yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanları dışında, master ve doktora seviyeleri ile öğretim üyeleri için de projeleri kapsamaktadır. 3-12 ay arasında süren programa 37 ülkeden, 4000’den fazla yüksek öğrenim kurumu dahil olur. Uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkeler arasında İspanya, Almanya ve Fransa vardır.

Erasmus programının amacı

Erasmus programı, Avrupa Birliği ülkeleri ile aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacına sahiptir.

Aynı zamanda ülkeler arası değişimler sayesinde, öğrencilerin yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkanı bulmaları sağlanır. Bu program, öğrenciler ve öğretim elemanlarının araştırma projeleri, akademik müfredat geliştirme çalışmaları, eğitim ve finans giderlerini karşılar. Bu sayede Avrupa’daki üniversiteler arasında hareketliliği artırır.

Kimler başvuruda bulunabilir?

Erasmus değişim programına katılmak isteyen öğrencilerin başvuru yapabilmeleri için gerekli bazı şartlar vardır. Tercih ettiği ülkeyi, şehri ve üniversiteyi seçen öğrencilerin Erasmus başvuru aşamalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Öğrencinin, lisans ya da lisansüstü eğitimlerinin ilk bir yılını tamamlamış olmaları,
Akademik not ortalamalarının lisans öğrencileri için 4 üzerinden en az 2, master ve doktora öğrencileri içinse 4 üzerinden en az 2,5 olması,
Erasmus programı için TOEFL/IELTS gibi sınavlardan veya üniversitenin yabancı dil yeterlilik sınavlarından en az 70 puan alınması,
Programa dahil olan bir bölüme başvurmuş olmaları gerekir.

Genel özet

Özet geçecek olursak Erasmus programı öğrenci ve gençliğiniz elinizdeyken devletin size yiyip içip gezin diye hibe para verip Avrupa’ya yollaması diyebiliriz. Tabii gidip bol bol gezmeli, yöresel lezzetleri tatmalı ve tarihi yerleri görmelisiniz. Bunca şeyin yanı sıra yurtdışına bu kadar uzun süre gitmişken İngilizce öğrenmeden de gelmeyin.

YAZAR HAKKINDA
Ufuk Akar

Yurtdışı dil okulları ve eğitime dair her şey