Havayolları Personel Adayları için IELTS Ayrıcalığı

Havayolları Personel Adayları için IELTS Ayrıcalığı

Havayolları şirketleri; yeni pilot, kabin ekibi, kokpit ekibi ve teknik personel adaylarını arıyor! Adaylarda aranan ve onlara ek imkanlar sunan kriterlerin başında İngilizce konuşulması ve IELTS sınavından geçerli not alınması dikkat çekiyor. IELTS’e ücretsiz olarak hazırlanma tüyolarını, istenilen puanı elde edebilmek için gerekenleri ve çok daha fazlasını British Council İş Geliştirme Direktörü Bora Can anlattı.

Birçok havayolu firması, yetiştirilmek üzere yeni pilot adaylarının yanı sıra teknik ve idari personel, kokpit ekibi ve kabin ekibi adaylarını arıyor. Türkiye genelinde birçok kurum ve kuruluş, kalifiye ve doğru elemanın işe alınabilmesi için İngilizce seviyelerinin yeterliliği konusunda daha fazla özen gösteriyor. Adayların yabancı dil konuşması ise onlara birçok ek imkan sunuyor ve yeni kapılar açıyor. Adayların, İngilizce yeterliliklerinin belgelenmesi için talep edilen IELTS sınavı ise burada büyük rol oynuyor. IELTS sınavında istenilen puana nasıl ulaşılır, ücretsiz olarak sınava nasıl hazırlanılır, zaman kısıtlaması olan adaylarda sonuçlar nasıl daha hızlı şekilde alınır gibi karşılaşılan birçok soruyu, British Council İş Geliştirme Direktörü Bora Can cevaplıyor.

IELTS nedir?

IELTS, İngilizce bilgisini ölçmek için kullanılan ve iş, eğitim ve göçmenlik konusunda dünyanın en bilinen sınavıdır. IELTS sınavına, iki farklı şekilde kağıt-kalem veya bilgisayar üzerinden girilebiliyor. Türkiye genelinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Erzurum olmak üzere altı şehirde IELTS sınavlarını sunan British Council’ın yaklaşan sınav tarihlerine web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Kağıt-kalem ve bilgisayar üzerinden IELTS sınavının farkı nedir?

Sınav içeriği, yapısı ve sınav süreleri her iki seçenekte de aynıdır. Bilgisayar üzerinden IELTS sınavına girmeyi tercih edenler, ‘Dinleme’, ‘Okuma’ ve ‘Yazma’ bölümlerini bilgisayar kullanarak tamamlıyor. ‘Konuşma’ sınavı ise konuşma becerilerinin daha iyi değerlendirilebilmesi amacıyla yüz yüze yapılmaya devam ediliyor. Katılımcılar, girdikleri IELTS sınavının kağıt ve kalem ile ya da bilgisayar üzerinden yapıldığından bağımsız olarak, aynı güvenilir İngilizce sınavına girdiklerinden emin olabilirler.

Bilgisayar üzerinden IELTS sınavı, daha fazla sınav tarihi seçeneği, daha fazla sınav lokasyonu alternatifi ve gün içinde daha çok seans avantajıyla alınabiliyor. Katılımcılar, bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen IELTS sayesinde, kendilerine en uygun sınav yöntemini ve sınav tarihini seçebiliyor. Ayrıca sınav sonuçlarını, sınavın tamamlanmasının ardından, 5-7 gün içinde çok daha hızlı bir şekilde öğrenebiliyorlar.

Ücretsiz IELTS hazırlık uygulamaları

IELTS’e birçok ücretsiz kaynakla hazırlanabilirsiniz. British Council’ın sunduğu, ‘Road to IELTS’ ve ‘Understanding IELTS’ ücretsiz çevrimiçi kursları, ücretsiz IELTS deneme sınavları, IELTS hazırlık uygulaması, IELTS videoları, sınav uzmanından ipuçları ve ücretsiz IELTS hazırlık webinarları gibi birçok kaynak, adayların sınava hazırlanması için olanak sağlıyor. IELTS deneme sınavları ile sınava girmeden önce kendinizi test edebilir ve benzer sorulara hazırlanabilirsiniz. Telefonunuza indirebileceğiniz IELTS hazırlık uygulaması ile istediğiniz her yerde sınava hazırlanmak ve sınav hakkında ipuçları almak için imkanınız olur. IELTS hazırlık videoları, tüm bölümlerin bir parçası olan akıcılık ve dil bilgisi konularında size önemli bilgiler sağlar. Sınavdaki bant puanınızı yükseltmek için ise IELTS sınav uzmanından ipuçlarına bakmayı unutmayın. British Council’ın düzenlediği ücretsiz ‘IELTS’te Başarı için Online Seminer’imize katılabilir ve sınavın genel içeriğinin yanı sıra; ‘Dinleme’, ‘Okuma’, ‘Yazma’ ve ‘Konuşma’ başlıklı dört sınav aşamasının her biri ile ilgili olarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Tüm ücretsiz hazırlık materyallerine websitesinden ulaşabilirsiniz.

IELTS sınavı ile daha iyi bir kariyer fırsatına sahip olabilirsiniz! IELTS sınavı hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

British Council IELTS sınav uzmanından öneriler

Dinleme

o Kayıtları yalnızca bir kere dinleyeceksiniz. Kayıtlar İngiliz, Avustralya, Yeni Zelanda, Amerikan ve Kanada gibi birçok aksan içermektedir.
o Sınavda çoktan seçmeli, eşleştirme, plan/harita/diyagram işaretleme, form/not/akış şeması/özet tamamlama, cümle tamamlama gibi birçok soru tipi kullanılır.
o Sorudaki anahtar kelimelerin altını çizin.
o İmla kurallarına dikkat etmek ve anlaşılır bir el yazısıyla yazmak önemlidir
o Cevapların hepsi kayıtta mevcuttur.
o Hiçbir soruyu boş bırakmayın.

Okuma

o Üç metinle ilgili 40 soruyu cevaplamak için bir saatiniz var. Metin başına yaklaşık 20 dakika süreniz olacaktır.
o Sınavda çoktan seçmeli, bilgi saptama, yazarın görüşlerini/iddialarını saptama, bilgileri eşleştirme, başlıkları, özellikleri veya cümle sonlarını eşleştirme, cümle, özet, not, tablo, akış şeması, diyagram işaretlerini tamamlama ve kısa sorular gibi birçok soru tipi kullanılır.
o Metnin içeriği ve düzeni hakkında genel bir fikir edinmek için hızlıca göz gezdirin. (gözden geçirme ve tarama)
o Metinde geçenlerle aynı anlama gelen eş anlamlı kelimeler ve ifadeleri bulmaya odaklanın.
o İmla kurallarına dikkat etmek ve anlaşılır bir el yazısıyla yazmak önemlidir
o Cevapların tümü metinde mevcuttur.
o Hiçbir soruyu boş bırakmayın.

Yazma

o Başlamadan önce plan yapın
o Bölüm 1’de sizden görsel bir ögeyi (grafik/tablo/şema/diyagram) kendi kelimelerinizle tanımlamanız istenecektir. Yirmi dakika içinde 150 kelime yazmanız gerekiyor. Bölüm 2’de bir bakış açısı, argüman veya problemi irdeleyeceksiniz. Kırk dakika içinde 250 kelime yazmanız gerekiyor.
o İkinci bölümde yazacağınız metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin olmasına dikkat edin.
o Fikirleri ve paragraflarını birbirine bağlayın
o İmla kurallarına dikkat etmek ve anlaşılır bir el yazısıyla yazmak önemlidir
o Kelime sayısı önemlidir. (Bölüm 1 için 150; Bölüm 2 için ise 250 kelime)

Konuşma

o Konuşma sınavında üç bölüm bulunur. Bölüm 1 dört-beş dakika sürer. Hazırlık süresiyle birlikte Bölüm 2 üç-dört dakika sürer. Bölüm 3 dört-beş dakika sürer.
o Rahatlamaya çalışın. Sınav görevlisi konuşmanız için size bolca zaman tanıyacaktır.
o Açık konuşun ve iletişim kurmaya odaklanın.
o Kendiniz, aileniz ve deneyimleriniz hakkında konuşmaya hazırlanın.
o Ara sıra hata yapmaktan çekinmeyin.
o Sınav öncesinde konuşma hazırlayıp, ezberlediğiniz cevapları vermeye çalışmayın.

IELTS Sınavı ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Ufuk Akar

Yurtdışı dil okulları ve eğitime dair her şey