İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu Work and Travel ile İlgili Bazı Uyarılarda Bulundu

İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu Work and Travel ile İlgili Bazı Uyarılarda Bulundu

İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu, Ekim ayında konsoloslukta gerçekleşen Work and Travel sezon başı toplantısında şirketlere bazı konularda önemli hatırlatmalar yaptı.

Bu hatırlatmalar genel olarak hangi özelliklere sahip öğrencilerin bu programa katılması gerektiği ya da katılabileceği yönündeydi. Bu uyarıların ”Uygunluk Kriterleri” şu şekildedir.

  1. Örgün öğrenim öğrencisi olmak
  2. İngilizce yeterliliğe sahip olmak (minimum orta seviyede konuşabilmek)
  3. Program bitiminde Amerika’yı terkedeceği eğiliminde olmak. Yani Amerika’da kaçak olarak kalmaya çalışmayacak durumda olmak.

Bu kriterler vize alınması açısından çok önemli. Dikkat edildiğinde not ortalaması ile ilgili bir bilgi verilmemiştir. Çünkü not ortalaması kesin bir kriter değil yani sınırları çizilebilecek bir kriter değildir. Sadece konsolosların öğrenci ile ilgili vize kararı vermesinde bir etkendir. ”Not ortalaması 2.00’nin altında olduğunda vizeyi alamaz” gibi bir bilgi tamamen efsanedir, ancak yine de bu duruma dikkat edilmelidir.

usa flag board

Başkonsolosluğun yapmış olduğu diğer uyarılar ise, daha çok, programın genel gidişatı ile ilgili bilgi verme yönünde olmuştur. Bu bilgilendirmeler, programın seyri açısından da oldukça önemlidir. Verilen bilgiler ve yapılan uyarılar aşağıdaki gibidir.

  1. Lisans, Ön Lisans, Yüksek Lisans veya Hazırlık öğrencileri bu programa başvurabilirler. Ancak, Açık öğretim okuyan öğrenciler katılamazlar.
  2. Erken başvuru programa katılım için çok önemlidir. Her ne kadar yazın gidilecek olsa da vize görüşmeleri Mart ayında başlamaktadır ve ne kadar erken başvurulursa o kadar erken vize görüşmesi sonuçlanır, eğer vize alınamamışsa o zaman yeniden başvuru için zaman kalır aksi taktirde zaman sıkıntısı yaşanabilir.
  3. Programa zarar veren bazı işverenlerin ve sponsorların lisansları iptal edildiğinden şu an itibari ile Work and Travel artık çok daha güvenilir, çok daha renkli ve çok daha cazip bir program haline gelmiştir.
  4. Katılımcı sayısı artmaktadır. Bir kaç yıl öncesine kadar Work and Travel’a 10.000’e yakın öğrenci katılan Türkiye’den, şu an itibari ile 4.000 civarında öğrenci katılmaktadır. Bu sayı 2015 yılında %20 artış ile 4.900 sınırına gelmiştir. Ayrıca 2016 yılı için de beklenti %20 artış ile belirlenmiştir. Bu sayede Türkiye, Work and Travel’a en fazla öğrenci yollayan ülkeler sıralamasında ilk 3’e girebilecektir.
  5. Alınan yeni kararlar ve konuşulan yeni kurallar neticesinde artık her işveren mutlaka gelen öğrencilere ”Kültürel Etkinlikler” düzenlemek durumundadır. Ya da buna aracı olmak durumundadır. Kültürel etkinlik denince akla farklı kültürleri bir araya getirecek herhangi bir organizasyon gelmelidir. Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin Amerika’da yaşayan insanlarla iletişimin arttırılmasına yönelik hemen hemen her şey bu alana girmektedir. Bu amaçla gidilmesini sağlamak, bilgi vermek ve beklenti oluşturmak şirketlerin yapması gerekenlerin başında gelmektedir.

Alınan kararlar ve çok eskilerden yaşanılan kötü tecrübeler, şu an bu programa katılan öğrencilerin mutluluk oranını %90’ın üzerine çıkarmıştır. Bu sayede Work and Travel programından beklediğini bulan öğrenciler Türkiye’ye döndüklerinde çevrelerine programla ilgili artık daha güzel bilgiler vermekte ve hikayeler anlatmaktadırlar.

Bundan böyle yeni sloganımız:

Senİn de güzel bİr yazın ve anlatacak güzel hİkayelerİn olsun.

 

YAZAR HAKKINDA
Yusuf Kavak

StudyZONE Work and Travel Program Koordinatörü