Kanada Hakkında Bilmeniz Gereken En Önemli 7 Madde
Toronto’da dil eğitimi almaya giderek Kanada’yı uzun süredir gözlemleme şansı buldum. Günümüz dünyasında neredeyse her yıl dünyanın en mutlu ve en yaşanılır ülkelerinden biri olarak seçilen Kanada’yı bu denli farklı kılan nedir?
Kanada’ya giden birçok kişinin aklına takılabilecek ve en çok merak edilen konuları sizlerle paylaşmak istedim. Hem öğrencilik hem de iş hayatını deneyimlediğim Kanada’yı sizler için değerlendirdim. Umarım ki aklınızdaki sorular bir bir cevabını bulmuştur.
Yaşam
Kanada deyince akla ilk gelen şey, yaşam standartlarının ne kadar yüksek olduğudur. Genel anlamda, bu ülkede alım gücü her ne kadar yüksek olsa da Kanada’nın Toronto şehrinde, hayat diğer şehirlere oranla biraz daha pahalıdır. Diğer bir yandan, şehrin büyüklüğü ve kalabalıklığına rağmen oturtulmuş bir düzen söz konusudur. Şehirdeki bu düzen insan hayatını fazlasıyla kolaylaştırıyor diyebilirim.
Bununla birlikte, bu şehirde yaşayan halk, hafta içi iş çıkış saatlerinden sonra genellikle evde vakit geçirmeyi tercih ederken, cuma ve cumartesi günleri şehirde ekstra bir hareketlilik söz konusu olur. Hafta içi her ne kadar atıştırmalık tadında kahvaltılar yapılıyor olsa da pazar günü Kanadalılar için uzunca yapılan kahvaltı ve gazete/kitap okuma ya da dost/aile ile sohbet etme anlamına gelebilir.
Sağlıklı beslenme ve spora verilen önem oldukça yüksektir. Spor salonlarında dede ve büyük annelerimiz yaşındaki insanların pilates, yoga ya da ağırlık ile çalıştığını görmek gayet mümkündür. Bu da ülke yaş ortalamasının yüksek oluşunun nedenini kolayca açıklamıştır diye düşünüyorum.
Kanada, vatandaşına fazlasıyla destek veren bir hükümete sahiptir. Her çocuk reşit olana kadar her ay ailesinin gelir düzeyi ile ters orantılı bir şekilde “çocuk parası” adı altında devletten bir gelir almaktadır.
Irkçılık, cinsiyet ayrımcılığı gibi sosyal konular ile ilgili kanunlar güçlü olup, gerektiğinde ciddi cezalara tabii tutulmak gayet mümkündür. Kadın-erkek eşitliği yanında belli konularda, kadınlar erkeklerden bir tık daha güçlü haklara sahiptir diyebilirim.
Eğitim
Kanada, eğitim düzeyi dünya sıralamasında 1. ya da 2. sırada gösterilmekte olan bir ülkedir. Yüksek lisans ve lisans mezunları oranı %51.3 ‘tür. Devlet kendi vatandaşı ya da oturma izni olan öğrencilere geri ödemeli burs verip, okulunu başarı ile bitirmesi durumunda birçok öğrenciden geri ödeme talep etmemektedir.
Toronto, üniversiteleri dışında kolej ve dil okullarıyla oldukça revaçta olan bir şehirdir. Bunu daha ayrıntılı ifade etmek gerekirse;
1. Dil okulları bu şehirde ayrıca bir sektör oluşturmuştur. Bu nedenle, tercihte bulunurken dikkatli olup sadece ticari zihniyette olanlardan kaçınmaya çalışmakta fayda var. Eğer bu zamana kadar hakkında güzel şeyler duyduğum dil okullarından bahsetmem gerekirse bunlar; ELS, ILAC, SSLC, ILSC, EC English‘tir. Bahsettiğim bu okullar öğrenciyi gerçekten yetiştirmeye yönelik eğitim veren kurumlardır.
Bunlarla birlikte, George Brown, Seneca, Humber gibi kolejlerin kendi dil eğitim bölümleri de vardır. Ancak buradaki eğitim fiyatları, dil okullarınkine nazaran biraz da pahalıdır diyebilirim.
Ek bilgi olarak; ne yazık ki dil okullarında alınan eğitimlerle birlikte, yasal çalışma izni uluslararası öğrencilere verilmemektedir.
2. Kolejler ise en az üniversite kadar değer görmekte olup, başarılı bir çok şirkette çalışabilmek için kolej eğitimi almış olmak yeterlidir. Genellikle eğitim süreleri 2 ile 3 yıl arasında değişmekte olup tam gün okulda olmanızı gerektirecek kadar yoğun programlardır. Eğer uluslararası öğrenci olarak kolejlerde eğitim alırsanız, Kanada hükümeti size yarım zamanlı olarak yasal çalışma hakkı sağlayacaktır.
Ücretlerine de değinmem gerekirse, tabii ki koleje göre farklılık göstermesi ile birlikte genellikle 12 ile 30 bin CAD (Kanada doları) arasında fiyatlar değişmektedir.
Benim adını sıkça duyduğum kolejler ise; George Brown, Seneca, Humber, Centennial adlı kolejlerdir.
Konaklama Seçenekleri ve Kolaylığı
Toronto, Ontario eyaletindeki konaklama giderleri en pahalı olan şehirdir diyebilirim. Şehir planlamasında daha çok müstakil evler olmakla birlikte yavaş yavaş artan rezidans kültürü de yerleşmiş durumdadır.
Dil eğitimi için gelen öğrenciler için konaklama seçenekleri;
1. Aile Yanı Konaklama: Bu konaklama biçimi yeni gelen, şehri tanımayan ve bütçesi oldukça geniş olmayan öğrenciler için en iyi seçenektir. Aile yanı konaklama fiyatları, aileden talep ettiğiniz öğün sayısına, yaşayacak olduğunuz evin konumuna duruma göre değişiklik göstermektedir. Avantajı ise ekstra beslenme giderinin olmaması ve bu tarz öğrenci konuk eden ailelerin öğrencilerin dillerini geliştirmesinde ekstra destek olmalarıdır.
2. Öğrenci Yurdu: Bu tarz konaklama seçenekleri sosyalleşmek adına oldukça avantajlıdır. Fiyatları, yine konuma ve tabii ki yurdun konforuna göre değişiklik gösterip dezavantaj olarak; beslenme giderinin ekstra oluşudur diyebilirim. Dipnot: Bazı öğrenci yurtlarında odalarda buzdolabı olup, ortak kullanıma açık mutfaklar bulunmaktadır.
3. Oda Kiralama: Bunu uzun süre kalacak olan öğrencilere şehri biraz daha tanıdıktan sonra kesinlikle öneririm. Çünkü, burada bir aile ve dolayısıyla sorumlu olduğun ev kuralları yok. Tabii ki mutfak giderleri ekstra ancak kendinizi daha evinizde gibi hissedeceğiniz bir konaklama biçimidir.
Benim dil eğitimi için gelecek olan tüm öğrencilere önerim, gelmeden önce bir aylık konaklama ödemelerini yapıp öyle yola çıkmış olmalarıdır zira, ilk ay şehre alışıp düzeninizi oturtmaktan, yeni kalacak yer bulmanız pek kolay olmayabilir!
Alışveriş ve Yaşam Giderleri
Yaşam giderleri, İstanbul’dan buraya taşınmış biri olarak beni çok şaşırtmadı. Hatta ben Toronto’daki alım gücünün İstanbul’dan çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Alım gücünü kısaca açıklamak gerekirse; Türkiye’de 100 TL ile satın alabilecekleriniz, Kanada’da 100 $ ile alacaklarınızdan çok daha az miktarda olacaktır.
Toronto’da çok yaygın olarak insanlar, öğle yemeklerini evden okula ya da iş yerlerine götürürler. Hatta her okul ya da iş yerinde içinde mikrodalga fırın, buzdolabı ve minik gereçleri olan mutfaklar yer almaktadır. İnsanlar hayatlarını tasarruflu bir şekilde yaşamaya odaklıdırlar.
Hipermarketlerin her bütçeye uygun olanına ulaşmak mümkündür. Unutmayın, her ne kadar yaşam standartları yüksek bir ülke olsa da elbette her ekonomik düzeyden insan bu ülkede yaşamaktadır. Dolayısıyla her bütçeye göre marka ve ürün bulmak mümkün olacaktır.
Telefon faturanız dışında ekstra bir fatura ödemeyeceksinizdir büyük ihtimalle. Çünkü burada kendi evinizi kiralamadığınız sürece (hatta bazen o zaman bile) genel de tüm faturalar dahil kira veriyorsunuz. Dolayısıyla kafanızda kocaman bir kargaşa olmuyor. Yaşam giderlerini; mutfak, ulaşım, telefon faturası şeklinde sıralayabilirsiniz.
Elektronik ve tekstil alışverişlerine gelecek olursak, elektronik eşyalar kesinlikle kendi ülkemizdekinden çok daha uygun fiyatlardadır. Ancak bu fiyat farkını siz yalnızca dolar kazanmaya başlayınca hissedeceksinizdir. Döviz kur farkını hesaplayınca ve üzerine de vergi eklenince fiyatta çok da ekstrem bir düşüş söz konusu olmayacaktır.
Tekstil ürünleri ise Kanada’ya oranla kendi ülkemizde çok çok daha güzel ve ulaşılabilir fiyattadır. Bu sebeple eğer mümkünse 2-3 bavulla gelmenizi tavsiye ederim.
Ulaşım
Toronto’daki en yaygın ulaşım şekillerinden biri, bisiklettir. Bisikletlilere özel yol ve trafik ışıkları olup, bisiklet kullanıcıların hakları bisiklet dışındaki araç kullanıcılarından daha güçlüdür. Bununla birlikte eğer kendi bisikletiniz yoksa endişelenmeyin! Çünkü, şehir içinde bisiklet kiralayabileceğiniz birçok nokta bulunmaktadır.
Bununla birlikte TTC adlı kuruluşa bağlı belediye otobüsleri, tramvaylar (street car) ve metro bulunmaktadır. Bunların arasında benim favorim kesinlikle ”metro” olacaktır. Ara sıra o da aksaklıklar yaşatsa da genel anlamda, tüm şehre yayılmış hattı ve hızı ile oldukça kolay ulaşım sağlanmaktadır. Ek olarak, tüm metro duraklarında sınırsız ve ücretsiz internet bağlantıları bulunmaktadır.
Bu tarz ulaşım araçlarını kullanabilmek için, tek kullanımlık jeton, haftalık ve aylık sınırsız kullanım hakkı sağlayan kartlar satın almanız gerekmektedir. Ben, Toronto’ya dil okulu öğrencisi olarak gelecek olan kişilere, şehir içinde sürekli gezecekleri için aylık kartlardan satın almalarını tavsiye ederim.
Diğer bir yandan ise, şehrin düzeni öylesine güzel tasarlanmış ki şehirde yürümekten asla bıkmayacaksınızdır; hem de mevsim kara kış olsa bile.
İstanbul’dan gelecek olan öğrencilerin yaşadıkları metrobüs maceralarından sonra, Toronto’daki metro düzeniyle ve yolcuların birbirine olan saygısını gözlemledikten sonra koskocaman bir “OH” çekeceklerine eminim.
Finansal İşlemler
Kanada’da bankacılık işlemleri Türkiye’dekinden biraz daha farklı işlemektedir. Türkiye’den Kanada’ya yalnızca dil eğitimi için geliyorsanız, ben sizlere burada ekstra bir hesap açtırmamanızı öneririm. Yapmanız gereken tek şey Türk banka hesap kartınızı yurtdışı kullanımına açtırmak olacaktır. Böylelikle, Türkiye’den biri size para göndermek istediğinizde tıpkı yurtiçinde para gönderirmiş gibi ekstra hiçbir ücret ödemeden gönderecek, sizler de onu Kanada’da dolar olarak çekebileceksiniz.
Eğer, buraya kolej okumak için gelecek ve uzun süre kalacak iseniz size tabii ki bir Kanada banka hesabı açmanızı tavsiye ederim. Eğer çalışıyor durumda olursanız, almış olacağınız maaşınızı Türk banka hesap kartınıza yüklemek mümkün olmayacaktır. Ne mutlu size ki öğrenci olarak açtırdığınız hiçbir Kanada banka hesabı için aylık ya da yıllık bir ücret ödemeniz gerekmeyecek ve kolaylıkla paranızı orada saklayabileceksiniz.
Kredi kartlarına gelecek olursak, yurt dışına açtırmış olduğunuz Türk banka kredi kartları ile yalnızca Türk bankaları ile anlaşmalı olan web sitelerde online alışveriş yapabilecek ancak; kredi kartınızı şehir içinde her şekilde kullanabilir durumda olacaksınız.
Son olarak, eğer Türkiye’ye Kanada’dan para göndermek istiyorsunuz. Bunu da ancak Western Union gibi birkaç şirket ya da bankalar aracalığı ile sağlayabiliyor olacaksınız.
İletişim
Kanada’da, Türkiye’de olduğu kadar fazla telekomünikasyon şirketleri bulunmadığı için rekabet olmayıp, dolayısıyla fiyatlarda artış söz konusu oluyor.
Buraya öğrenci olarak gelecek birçok kişinin aklında olan sorulardan biri de, hem şehir içinde hem de Kanada’dan Türkiye ile nasıl iletişim kuracak oluşunuzdur. Bunun için size kesinlikle Türkiye’deki hattınızı Kanada’da kullanmanızı tavsiye etmem! Çünkü, ülkenize geri döndüğünüzde sizi Kanada’ya geldiğinize pişman ettiren bir telefon faturası ile karşılaşmanız gayet mümkün olacaktır.
Toronto’da bulunan telekomünikasyon şirketleri sizlere tıpkı ülkemizdeki gibi belli paketler sunacaktır. Bu paketlerin bazıları yalnızca internetten oluşup, bu dönemde oldukça revaçta olan WhatsApp, Messenger, FaceTime, Skype gibi uygulamalar ile gerek yurtiçi gerekse yurtdışı iletişim sağlayabileceksiniz. Ancak, bu tarz paketlerde eğer gelen aramalara cevap verirseniz ekstra ücret ödemeniz gerekecektir. Dolayısıyla, seçmiş olduğunuz paket tamamen sizin kararınıza kalmış oluyor.