Work and Travel İş Seçiminde 8 Önemli Kriter

Work and Travel İş Seçiminde 8 Önemli Kriter

Bu yazıda Work and Travel iş seçimi yaparken nelere dikkat etmeniz ve nasıl bir araştırma yapmanız gerektiğini yazdım.

1. Gideceğiniz yerin adresini Google Maps’te yazıp, oraya gitmeden önce göz gezdirmeyi unutmayınız.

WAT & SWT programı ile genel olarak küçük güvenilir kasabalara giderseniz büyük şehir hayalleri kesinlikle kurmayın. Fakat ikinci iş yapmak istiyorsanız, kendi tesisinize yakın hotel, hostel, restoran, Walmart, K-Mart, Albertsons, Mc Donalds, KFC, Wendy’s, Burger King, DQ, In-N-Out, Five Guys, Taco Bell, Subway, Denny’s gibi tesislerden birkaçı varsa o bölgeyi Work and Travel için büyük bir kasaba olarak düşünebilirsiniz.

2. En iyi referans her zaman gitmiş gelmiş kişilerdir.

Özellikle Facebook grupları bu anlamda çok güzel bir kaynak. Facebook gruplarında daha önceki zamanlarda o bölgeyi aratmış, hakkında yazı yazmış veya o bölgeden paylaşımda bulunmuş kişilerin arşivlerine ulaşabilirsiniz. Grupta ara butonuna gideceğiniz tesisin adını ve şehri yazarak daha önce oraya giden kişilerden doğrudan bilgiler alabilirsiniz. Bunun icin Summer Work and Travel (SWT) isimli Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

3. Saatlik ücrete kesinlikle takılmayınız.

Kesinlikle en çok takıntı haline gelen ve hata yapılan konu bu. Amerika’da ortalama saatlik 8-12$ arasında bir gelir elde edersiniz.

Bazen bu rakamlar 8 doların altına düşebilir ama bunun anlamı az kazanacağınız anlamına gelmez. 8 doların altında olması bahşişli bir işte çalışacağınız anlamına gelir. Amerika’da en çok para kazandıran Work and Travel işi garsonluktur ve garson maaşı saatlik 2-3-4 dolar arasında değişir. Çünkü garsonlar çok bahşiş alır.

Aynı şekilde saatlik ücretiniz 12 doların üstüne çıkabilir. Ama bu da çok para kazanacağınız anlamına gelmez. Saatlik ücretler arttıkça o bölgedeki yaşam masraflarının arttığı anlamına gelir. Örnek vermek gerekirse genel olarak saatlik 10$ kazanan birisi konaklamaya 100$ ödeme yaparken, 13$ kazanan birisi de 125-150$ ödeme yapmaktadır.

P.S : 2016 yılında saatlik 7.25$ : 13.500$ para kazandım.
P.S : 2017 yılında saatlik 7.75$ : program sonunda cebimde 20.000 param vardi.

4. Önceliğiniz 2. iş yerine, 1. tesisinizde mesai almak olsun.

1 hafta içerisinde aynı tesiste 40 saat üzerinde bir çalışma gösterdiyseniz. 40. Saatten sonra her saat başı yevmiye ücretinizin 1.5 katını alırsınız. Mesela haftada 41 saat çalışan ve saatlik 10$ kazanan birisi, 40 saat için 10$, +1 saati için 15 dolar ödeme alacaktır. En çok mesaiyi genelde milli parklarda olan ve şehir merkezlerinden uzak kalan kurumlar sağlamakta. Bu tesislerde kazandığınız parayı harcayacak yeriniz olmadığı için para biriktirmek için ideal yerler olduğunu söyleyebilirim.

5. Sözleşmeyi iyi analiz etmek çok önemli.

Genelde iş verenler sözleşme gönderdiklerinde mesai yok veya belki şeklinde yazmaktadır. Fakat bu işleyişte böyle olmamaktadır. Başarılı ve tecrübeli bir yönetici her zaman çalışanlarını kuruma minnet ettirmesini iyi bilir. Örnek vermek gerekirse, iş sözleşmesinde size mesai garanti edildi ve siz o işi tercih ettiniz. Tesise gittiğinizde tesis yoğun değil ve size mesai sağlayamadılar. Bu sefer siz onlara ”Ben burayı mesai garanti ettiğiniz için geldim” diyebilirsiniz.

Fakat mesai yok veya belki dediği zaman ve sizlere çalışmanız için ekstra saatler sunduğu zaman bu sefer siz şu şekilde düşüneceksiniz. Mesai yok dediler ama benim çalışma performansımı beğeniyorlar ve beni seviyorlar. Bu sayede hem yok dediği halde size mesai verdiği için minnet edeceksiniz hem de çalışma performansınızı arttıracak. Bunun için tesis hakkında en iyi yorumu gitmiş gelmiş kişilerden öğrenmektir.

6. Konaklamanın ucuz olmasına, size yemek vermesi veya bonus vermelerine çok dikkat ediniz.

Amerika’da en çok maliyetiniz yemek olacaktır. Tesisiniz 1-2-3 öğününüzü karşılıyor ise büyük avantaj sağlarsınız. Konaklamanın ucuz olması çok önemli konaklamayı haftalık 100$ ortalama olarak algılayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı tesisler bonus olarak iş bitişinizde size teşvikler verebilir. Sezon sonuna kadar çalışırsan çıkarken sezon boyunca çalıştığın her saat için ekstra 0.5-1-1.5-2$ bonus verilir. Sezon boyunca 750 saat çalıştınız mesela, her saat başı size 2 dolar ödeme yapıyor. Çıkarken ekstra 1500 dolar verebilirler veya ayın personeli seçip size telefon, bilgisayar, tablet, bisiklet, tatil, alışveriş çeki imkanlar sağlayabilirler.

7. İş seçimini eyalete göre değil, teklife göre yapın.

Work and Travel’da herkes gittiği yeri tavsiye eder. Bir arkadaşınız Montana’ya gitmiştir ve size kesinlikle Montana’ya git der. Diğeri Massachusetts görmüştür kesinlikle buralara gelin der. Onlar kötü niyetli olduğundan değil ama bu tavsiyeler sizin zararınıza olabilir. Aklınızda hiç olmayan bir yerden mükemmel bir iş teklifi alabilirsiniz. Amerika’nın her eyaletinde her şehrinde iyi işler de vardır, kötü işler de. Bu konuda lütfen açık görüşlü olup, araştırıp öyle karar verin.

8. Her pozisyonun kendisine göre artısı vardır.

Ülkemizdeki adayların birçoğu garson pozisyonunda gitmek istiyor. Fakat şöyle bir durum söz konusu, genel anlamda bir tesiste 10 garson çalışıyorsa bunun 9 tanesi Amerikalıdır, 1 kişi de muhtemelen 2-3 kez programa katılan kişidir. Amerika’da garson olmak ülkemizdeki gibi sipariş al, hizmet şeklinde değildir. Garson olmak için çok akıcı ve anlaşılır bir İngilizceye sahip olmalısınızdır. Bunun yanı sıra bölgeyi hatta Amerikan kültürünü çok iyi bilmelisiniz. Çünkü Amerika’daki tek işiniz menü tanıtımı, sipariş, hizmet değildir. Garsonların aynı zamanda danışman, ön büro çalışanı hatta halkla ilişkiler gibi ülkemizde olmayan görevleri de mevcuttur.

Mesela en az tercih edilmek istenen işlerden yani bulaşıkçılık, temizlikçilik ve housekeeping’den bahsedelim. Bir tesiste en çok mesaiyi her zaman bulaşıkçılar alır. Çünkü her zaman ihtiyaç vardır. 2. iş bulmak için en ideal iş ise Housekeeping pozisyonudur. Çünkü çalışma programları sabittir ve günü ortadan ikiye bölme şansları vardır.

Yakın zamanda tüm işlerin artı ve eksi yönlerini ele alacağım. Soru ve görüşleriniz için irtibat sağlamaktan çekinmeyiniz.

Instagram : @MaceraRehberiniz

Work and Travel iş seçimi ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Doğukan Helvacı

Work and Travel / Erasmus / Dil Eğitimi / @workandtravelswt @macerarehberiniz