Work and Travel Maliyetleri
Work and Travel programına katılım sağlamayı düşünen ve yeterince bilgiye sahip olmayan arkadaşlarımı bilgilendirmek üzere kaleme aldığım bu yazımda Work and Travel ücretlerini elimden geldiği kadarıyla açıklamaya çalışacağım.
Tabi ki de her güzel olan şeyin bir bedeli olduğu gibi hepimizin hayallerini süsleyen Work and Travel programının da bir takım maddi zorluklar tahmin edeceğiniz üzere var.
Peki Amerikan Doları’nın bu derece değerli olduğu bir dönemde programın Türk öğrenciler için ortalama bedeli ne kadar oluyor, hep beraber inceleyelim…
Program Ücreti
Work and Travel’a gitmek için öncelikle ilk yapmanız gereken Amerika’daki Sponsorlarla anlaşmaları bulunan şirketleri ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Bu şirketler size danışmanlık hizmeti, dosyanızın hazırlanması, çalışma izninizin ve sağlık sigortanızın yapılması, DS2019 belgenizin basılması, iş ve konaklama teklifleri sunulması gibi aracılık yükümlülüklerini yerine getirmektedirler.
Hizmetlerine göre fiyat farklılıkları bulunan bu firmaların Work and Travel fiyatları 2020 yıl başına kadar genel olarak 2200-2500$ civarında seyretmektedir. Bu fiyatlar, firmalarına göre dönemsel olarak farklılıklar göstermektedir. Work and Travel şirketlerinin erken kayıt dönemi diye adlandırdıkları kampanyalı dönemde kayıt yaptırabilir ve masraflarınızı azaltabilirsiniz.
Amerikan Konsolosluğu’nun yayınladığı Güvenilir Work and Travel Şirketlerini bu bağlantıda bulabilirsiniz.
Work and Travel şirketi seçerken dikkat etmeniz gerekenler ;
– Amerika’ya sizi gönderdikten sonra sizin sorunlarınıza nasıl yardımcı olacağı konusunda taahhütler alın.
– Sektördeki tecrübelerine ve profesyonel çalışma düzenine sahip olup olmadıklarına bakın. Büyük ve çok çalışana sahip firmaları seçmenizi tavsiye ederim.
– Firmaları daha önceden tecrübe etmiş olan eski öğrencileriyle konuşun, varsa sitelerindeki referanslara göz atın. 2-3 kişinin kararınızı şekillendirmesine izin vermeyin, genel oranlarına bakın. Firmalardan çıkarları olan veya memnun edilmesi imkansız olan insanlara denk gelmiş olabilirsiniz, unutmayın.
– Sağlık sigortanızın Amerika’da bulunduğunuz her dakika için sizi koruduğuna emin olun.
– Araştırmadan kayıt olmayın. Hepsiyle konuşup, hizmetlerini öğrenin.
– Mutlaka ofislerini ziyaret edin.
– Sözleşmelerini okuyun. Olası gidememe durumlarında paranızda yaşanabilecek kesinti miktarlarını öğrenip, ona göre anlaşın.
Size piyasanın çok altında fiyat veren kişi ve firmalardan uzak durun! Bunun bir öğrenci değişim programı olmasının yanı sıra bir ticari maliyetinin olduğunu da unutmayın.
Vize ve Konsolosluk Masrafları
Amerikan Konsolosluğunun tüm katılımcılardan almış olduğu 160$’lık vize başvuru harç parasının yanında Amerika’ya ayak basan her Work and Travel öğrencisinin bilgi kaydını tutmak için oluşturulan SEVIS(Student Exchange Visitor Information System) sistemine ödenen kişi başı ücret ise 35$‘dır. (SEVIS ücreti, şirket aracılığıyla ödeniyor.)
Yani ilk seferde vize onayı alabilen bir kişinin Amerikan Konsolosluğuna ödemesi gereken miktar 195$’dır. Red yemesi halinde, bundan sonra yapacak olduğu tüm vize başvuruları için her seferinde 160$’lık vize başvuru ücretini tekrar ödeme zorunluluğu vardır(35$’lık SEVIS ücreti ödemesine gerek olmaz).
Uçak Bileti
Amerika yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin yaklaşık 13 katı büyük bir ülkedir. Bu yüzden Amerika hakkında uçak biletlerini fiyatlandırırken sabit bir fiyatın verilmesi absürt kaçacaktır.
Amerika’nın Doğu Yakası’na uçaçak bir kişi (New York, New Jersey) erken rezervasyon ile ekonomi sınıfına aktarmalı şekilde, gidiş dönüş olmak şartıyla yaklaşık 600$‘a uçak bileti alabilirken, Batı Yakası (Las Vegas, Los Angeles, San Fransisco) için aynı şartlarda düşündüğümüz zaman ortalama 800$‘a bilet bulabilir.
Fakat uçak biletlerini son dakika alacak olan arkadaşları da düşünmek gerekirse Amerika’nın Doğu ve Batı Yakası için alınabilecek en uygun uçak biletlerini 600$ ila 950$ arasında söylemek daha doğru olur.
Cep Harçlığı
Bu ücretten bahsetmeden önce sizlere bunun bir masraf olmadığını söylemek istiyorum. Bu miktarı ne kadar alabilirseniz o kadar iyidir. Çünkü Amerika’ya ilk gittiğiniz ve işe başladığınızda size ilk maaşınız (pay check) 2 veya 3 hafta sonra ödenecektir. Bu süreç içerisinde yaşam masraflarınız tarafınızca karşılanacaktır.
Aylık cep harçlığı olarak benim kendi şahsi önerim en az 600$‘dır. Bunun dışında acil durumlar için yanınızda extra 200-300$ daha para bulunması daha sağlıklı olur.
Uçağınızı kaçırabileceğinizi, işinizde sıkıntı yaşayabileceğinizi, valizini kaybedebileceğinizi de unutmayın…
Bonus : Çoklu aktarmalı bir uçuş yaptığınız zaman uçuşların birinde yaşanmış olan rötar sonucu diğer aktarmalı uçağınızı kaçıracak olursanız veya herhangi bir memur kontrolünde fazla zaman harcarsanız bu konulardan dolayı yaşanacak sıkıntılarınızdan dolayı masraf yapmayınız. Bu tür doğacak sıkıntılar sizlerden dolayı gerçekleşmediği için havayolu firmaları yeme-içme, konaklama masraflarınızı karşılamakla yükümlü olup, sizlere de en yakın seferden uçuş sınıfınız farketmeksizin yeni bilet hediye etmek yükümlülüğü taşımaktadır. Hatta mevzuatta olmamasına rağmen birçok büyük firma bu konularda müşteri memnuniyetine ilişkin ödemiş olduğunuz uçak bileti paranızı size geri ödemektedir.