Work and Travel’da Nasıl Para Biriktirebiliriz?

Work and Travel’da Nasıl Para Biriktirebiliriz?

Dolardaki artışın Work and Travel’a katılım konusunda birçok öğrenciyi düşündürmeye başladığını görmekteyim. Peki bu artış eğiliminde Work and Travel katılımcıları olarak neler yapmalıyız? Hali hazırda belli bir maliyeti olan bu program, Türkiye’ye ciddi bir kazançla dönmemizi sağlar mı? Dolardaki artışı avantaja çevirebilir miyiz? Bu makalede sizlere bunları açıklayacağım.

Amerika’da Nasıl Para Biriktirebilirim?

  • Üzerinizde nakit para taşımaktan daha çok, J-1 öğrencilerine ücretsiz banka hesabı açan bankaları tercih edip, paranızı bankada tutmayı tercih etmenizi tavsiye ederim.
  • Work and Travel’da ikinci bir işte çalışabilirsiniz. Kazancınızı arttırırken tasarruf da edebileceğiniz ikinci işi ararken, yaşam masraflarınızı en aza indirgeyecek tesisler tercih edebilirsiniz. Örneğin; bir öğün yemeğinizi veren bir işletmede 2. iş yaparak, yemek harcamaları konusunda bütçenizi destekleyebilirsiniz.
  • Teknolojik alışverişlerinizi yapmadan önce kampanya dönemlerini araştırınız. Örnek vermek gerekirse; Her sene 4 Temmuz Amerikan Bağımsızlık günü olarak kutlanmaktadır ve bu tarihte yapacağınız alışverişlerde %30 ile %80 arasında indirim bulabilirsiniz.
  • Günlük alışverişinizde Dollar Tree gibi mağazaları tercih edebilirsiniz. Konsept olarak ülkemizdeki Japon Pazarı, 1 milyoncular gibi işlev gören bu firmada çok uyguna ürünler bulabilirsiniz.
  • İzin günlerinizde gezmek veya alışveriş yapmak yerine; yaşadığınız bölgeye göre dağ yürüyüşü, göl veya okyanusa yüzmeye gidebilir, bisiklet turu yapabilir veya konaklama yerinizin çevresinde arkadaşlarınızla vakit geçirerek değerlendirebilirsiniz. Travel kısmında büyük şehirleri fazlasıyla gezersiniz, kazandığınız parayı daha az önem arz eden yerleri gezerek harcamayın.

Peki ya İkinci İş Bulmak için Neler Yapabiliriz?

  • Work and Travel programına katılır katılmaz, işvereninizle konuşup hızlı bir şekilde SSN(Social Security Number) başvurusunu yapmalısınız. Sosyal Güvenlik Numarasına sahip olduktan sonra ikinci iş bulmanız daha kolay olacaktır.
  • Başka bir işte çalışmak istiyorsunuz fakat nasıl bulacağınızı bilmiyor musunuz? Gideceğiniz şehirlerde ücretsiz şekilde dağıtılan günlük şehir gazetelerinin iş ilanlarını takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bunun yanı sıra Türkiye’de kariyer.net gibi işlev gören web sitelerin Amerika versiyonlarını takip edebilirsiniz. Bu konuda indeed.com ve craigslist.org işinize fazlasıyla yarayabileceğini düşünmekteyim.
  • Türklerle bir arada olmak ve bir iletişim ağı oluşturmak bu hususta işinize yarayabilir. Personel açıklarını arkadaşlarınızdan öğrenebilir ve işe alınmanız hususunda arkadaşınızın size referans olmasını isteyebilirsiniz. Bu konuda Facebook’ta aktif olarak görev yapan ve Türk öğrencilerin buluşma platformu olan ”Work and Travel” grubuna üye olmanızı tavsiye ederim.
  • Çalıştığınız tesis küçük bir kasabada veya milli parkta olduğundan dolayı etrafınızda çok fazla iş seçeneği olmayabilir. Etraftaki diğer işlere gidebilmek için; diğer Work and Travel öğrencileriyle anlaşıp ortak araba, motor veya bisiklet almayı tercih edebilirsiniz.
  • Türkiye’den ayrılmadan önce gideceğiniz bölge hakkında araştırmada bulunabilir, o bölgeyi tecrübe etmiş kişilerle iletişime geçip etraftaki tesislerin iletişim bilgilerini alabilirsiniz. Facebook‘ta ”Work and Travel” grubuna üye olarak, arama butonundan gideceğiniz bölgeyi veya işi aratabilir ve böylece istediğiniz bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.

İyi Kazanç Elde Edebilmek için Nasıl Bir Çalışan Olmalıyım?

Work and Travel’a katılım maliyetinin artıyor olduğunu bilsek de, Amerika’daki işlerde ortalama saatlik olarak 8-10 $ arasında bir kazancınız olduğunu ve genel olarak haftada 32 ile 40 saat arasında çalıştığınızı hesaba katmakta fayda var. Haftada 40 saat üzerinde çalıştığınız zaman mesai saati uygulamasına tabii tutulursunuz. Çalıştığınız her mesai saati için 1.5 katı daha fazla ücret aldığınızı da hatırlatalım. Boş vakitlerinizde ikinci iş yapabilir ve gelirinizi de arttırabilirsiniz.

Bu hususta geçtiğimiz yaz tek işten 13.000 $ kazanmış biri olarak bunu yorumlamak istiyorum. Tahmin ettiğiniz üzere tüm işverenler güler yüzlü, çalışkan ve işi hızlı öğrenen çalışanları sever. Boş vakitlerinizde yoğun arkadaşlarınıza yardım ederek, işten kaçmayarak müdürünüzün ve şefinizin gözüne girebilir ve bu sayede fazla mesaiye kalabilirsiniz.

Doların bu kadar yüksek oluşunu kendiniz açısından değerlendirin ve elinizden geldiğince uzun süre çalışın. Amerika’ya çalışmaya erken gidip, çalışabileceğiniz son tarihe kadar çalışmanızı tavsiye ederim. Ne kadar uzun süre çalışırsanız o kadar para kazanacağınızı unutmayın.

Work and Travel döneminin ”Work” kısmında fazla para harcamamaya dikkat edin. Zaten, ”Travel” zamanında fazlaca gezerek harcayabileceksiniz.

Doların yüksek oluşu programa katılmak için önümüzde bir engel oluştursa da, Amerika’da dolar kazanacağınızı unutmayın. Krizi fırsata çevirerek çok iyi paralar kazanabilir ve giderken ödeyeceğiniz paranın çok daha fazlasını kazanabilirsiniz.

Her ne olursa olsun Work and Travel para kazanma programı değildir.

Work and Travel; kültürel değişim, farklı yerler görme, farklı insanlar tanıma, yabancı arkadaşlıklar kurma, deneyim kazanma, ufkunu genişletme ve kendini geliştirme programıdır.

Amaç hiçbir zaman sadece çok para kazanmak olmamalıdır.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu konuyla bağlantılı Dolardaki Artış Work and Travel’ı Nasıl Etkiledi? makalemi de okuyabilirsiniz.

Work and Travel hakkında her türlü sorunuz için iletişim sağlayabilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA
Doğukan Helvacı

Work and Travel / Erasmus / Dil Eğitimi / @workandtravelswt @macerarehberiniz