İş Görüşmelerinde Başarılı Olmanız için 10 Stratejik İpucu

İş Görüşmelerinde Başarılı Olmanız için 10 Stratejik İpucu

En tecrübeli ve nitelikli iş arayanlar bile iş görüşmelerine hazırlıklı olmalıdır. Çünkü; iş görüşmesi, öğrenilen bir beceridir ve iş görüşmelerinde harika bir ilk izlenim yaratmanın ikinci bir şansı yoktur.

Sizler için derlediğim bu 10 stratejinin, iş görüşmesi becerilerinizde size oldukça fayda sağlayacaktır.

1. Başarının ilk adımı "İyi giyinmek!"

1. Başarının ilk adımı

İş görüşmesinde ne giyip ne giymeyeceğinizi iyi bilmelisiniz. İlk izlenim için çok önemlidir. Bir takım elbise veya buna yakın bir giyim basit ama önemli bir adım olacaktır.

2. Şirket hakkında bilgi edinin!

2. Şirket hakkında bilgi edinin!

Kabul edilirseniz çalışmaya başlayacağınız şirket hakkında bilgi sahibi olun. Şirketin misyonunu, kuruluş tarihini vb. bilgileri öğrenin. İş görüşmesi sırasında size pek çok avantaj sağlayacaktır.

3. Tam saatinde hazır bulunun!

3. Tam saatinde hazır bulunun!

İş görüşmelerine belirlenen saatten çok erken gelmek kötü bir izlenim bırakabilir. O yüzden en fazla 5 dakika erken gelin. Büyükşehirlerdeki trafik problemlerini hesaba katarsak erken gelip, iş yerine yakın bir yerlerde vakit öldürebilirsiniz.

4. İlk temas çok önemli!

4. İlk temas çok önemli!

Kendinden emin bir şekilde düz durarak, hafif bir gülümseme ve göz teması ile bağlantı kurun. Bunun yanında sağlam bir şekilde el sıkışın. Bu, güven göstermekle ilgilidir. Sözsüz ilk izlenim harika bir başlangıç olacaktır.

5. İyi dinleyin!

5. İyi dinleyin!

Görüşmenizin başlangıcından itibaren, iş görüşmesini yöneten kişi size doğrudan veya dolaylı olarak bilgi verir. Eğer siz onu dinlemiyorsanız, büyük bir fırsat kaçırıyorsunuz demektir. Mutlaka can kulağıyla dinleyin ve gelecek sorulara hazırlıklı olun.

6. Muhtemel sorular için hazırlıklı olun!

6. Muhtemel sorular için hazırlıklı olun!

İş görüşmesi sırasında sorulan sorular, görüşmeyi yapan kişiye sizi tanıma ve işe uygun olup olmadığınızı görme şansı verir. Her zaman güçlü yönlerinize odaklanın. Aşağıdaki sorular için görüşme öncesi pratik yapmanız size avantaj sağlayacaktır.

  1. “Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?”
  2. “Bu işi neden istiyorsunuz?”
  3. “Zayıf yönleriniz nelerdir?”
  4. “Güçlü yönleriniz nelerdir?”
  5. “En son çalıştığınız iş yerinden neden ayrıldınız?”
  6. “Önceki işinizde sevmediğiniz şeyler nelerdi?”

7. Az konuşun!

7. Az konuşun!

Çok fazla konuşmak gereksiz bilgi vermenize neden olur ve hata yapma payınızı arttırır. Kısa ve öz olmaya çalışın, yavaş konuşmak ekstra avantaj sağlar. Sorulara istenen cevabı vermek ve gereksiz ayrıntılardan kaçınmak çok daha iyi olacaktır.

8. Aşırı samimilikten uzak durun!

8. Aşırı samimilikten uzak durun!

Görüşme sırasında, karşınızdaki kişiyle, o sizinle çok samimi konuşsa bile arkadaşınız gibi konuşmamalısınız. Ciddiyetinizi koruyup iş arayan bir aday olduğunuzu unutmamalısınız.

9. Soru sorun!

9. Soru sorun!

Herhangi bir sorunuzun olup olmadığını sorduklarında, çoğu aday “Hayır” cevabını veriyor. Bu aslında yanlış cevap! İş görüşmesinde önemli noktalardan bir tanesi de şirket hakkında ilgiyi gösteren sorular sormaktır. Bunun sizin için doğru yer olup olmadığını öğrenme fırsatı da verir.

10. Görüşme için teşekkür edin ve takipçisi olun!

10. Görüşme için teşekkür edin ve takipçisi olun!

Son olarak görüşmeniz bittikten sonra görüştüğünüz kişiden kartvizitini isteyin. O kişiye görüşme fırsatı sunduğu için bir teşekkür e-maili gönderebilirsiniz.

Bol şans!

İş görüşmeleri ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Furkan Fayetörbay