Yakında Mezun Olacakların Hemen Yapması Gereken 7 Şey

Yakında Mezun Olacakların Hemen Yapması Gereken 7 Şey

Her güzel şeyin bir sonu vardır. Üniversitede de farkında olmadan sona geldiğimizde kendimizi bir boşluk içinde buluruz. Bu süreçte ise “Ben ne iş yapacağım?”, “Nasıl iş bulacağım?” soruları akıllara gelir. Bu stres verici telaşı yaşamamak ve mezun olduğunuzda iş hayatına hazır olmanız için hemen yapmanız gereken birkaç şeyi sizlerle paylaştık.

1. CV'nizi oluşturun.

1. CV'nizi oluşturun.

Özellikle iş hayatına girerken birçok öğrencinin daha önceden hazırlanmış öz geçmişleri yoktur. Zor kazanılan becerilerinizin ve deneyimlerinizin bir iş görüşmesinde puan kazanmanıza yardımcı olacak etkileyici bir CV’ye dönüştürülmesini sağlamanın zamanı geldi. CV hazırlamaya başlamak için internetteki ücretsiz CV şablonlarından faydalanabilirsiniz.

2. Sosyal medya hesaplarınızı düzenleyin.

2. Sosyal medya hesaplarınızı düzenleyin.

İşverenler sosyal medyayı yalnızca potansiyel adaylarla etkileşimde bulunmakla değil, aynı zamanda başvuru sahipleri hakkında biraz araştırma yapmak için de kullanırlar. Çeşitli sosyal medya platformlarında potansiyel bir işverenin görmesini istemediğiniz herhangi bir şey varsa, erişimi uygun gizlilik ayarlarıyla kısıtladığınızdan emin olun.

Profesyonel olmayan resimler veya yorumlar bir işverenin işe alınma kararını kesinlikle etkileyebilir ve gizlilik ayarlarından yararlanmamak eksi puan olabilir.

3. Referanslarınızı ayarlayın.

3. Referanslarınızı ayarlayın.

Çoğu kuruluş, iş teklifi vermeden referansları kontrol eder. Kariyerinize çok fazla iş tecrübesi olmadan başlıyorsanız, referanslar bir işverenin işe alınma kararı için daha da önemli olabilir.

Referanslarınızdan bazıları, yakında terk edeceğiniz stajlardan veya yarı zamanlı işlerden profesörler veya yöneticiler içeriyorsa, ayrılmadan önce onlarla konuşup referans olmalarını isteyebilirsiniz.

4. Bol bol mülakatlara gidin.

4. Bol bol mülakatlara gidin.

Sektör ve pozisyon fark etmeksizin davet edildiğiniz bütün mülakatlara katılım gösterin. İyi de geçse kötü de geçse her iş görüşmesi bir tecrübe demektir. Bu iş doğuştan gelmiyor, pratik yaparak bir noktadan sonra iş görüşmelerinde çok başarılı biri olacaksınız. Böylece tüm süreci iyi bir şekilde yönetmiş olacaksınız.

5. Hedeflerinizi belirleyip sektör ve şirket araştırması yapın.

5. Hedeflerinizi belirleyip sektör ve şirket araştırması yapın.

Hangi sektörde ve pozisyonda çalışmak sizi mutlu eder? Öncelikli hedeflerimizi belirleyip bunlara göre yol almalıyız. Yeni mezun olacak öğrencilerin çok azı gerçekten ne iş yapacağını bilmektedir.

“Ne iş olsa yaparım” değil, bir meslek üzerine uzmanlaşmak için alan belirleyin. İş görüşmelerinde hedeflerini belirlemiş adaylar her zaman bir adım önde olurlar. Sektörlerdeki önemli pozisyonları araştırıp, kendiniz için en uygun alanlara yönelebilirsiniz.

6. Maaş, olmazsa olmazınız olmasın.

6. Maaş, olmazsa olmazınız olmasın.

Birçok yeni mezunun en önemli hatası verilen maaşı her şeyin önüne koymaktır. Maaşı kafaya takıp en önemli mesele gibi düşünmemeliyiz. Aslında kariyerin ilk 5 yılına kadar maaş önceliklerinizin en başında bulunmamalıdır. Hemen hemen 5 yıl sonra bir alanda uzman olacaksınız ve bundan bir sonraki işiniz için maaş pazarlığı yapacak önemli bir seviyeye ulaşmış olacaksınız. Maaşınız zamanla artacak ve para kazanacaksınız.

7. En az bir tane iyi seviyede yabancı dil öğrenin.

7. En az bir tane iyi seviyede yabancı dil öğrenin.

Yabancı dil bilmemek, iş hayatına atılırken yaşanan en büyük zorluklardan bir tanesidir. Günümüzde birçok şirketin aradığı yabancı dil bariyerine takılmamamız için en az bir yabancı dil bilmeye ihtiyacımız var. Ne kadar çok yabancı dil bilirsek o kadar yüksek maaş alır ve o kadar kolay iş buluruz.

İş hayatına hazır olmanızı sağlayacak 20’li Yaşlarda Kariyer Yapmanın 7 Can Alıcı Yolu ve Üniversiteden Mezun Olmadan Yapmanız Gereken 15 Şey galerisine mutlaka göz atın.

Ayrıca yurtdışında iş bulmak gibi bir düşünceniz varsa Yurtdışına Çılgınlar Gibi CV Yollamayın: Yurtdışında İş Bulmanın 5 Adımı makalesini okumanızı tavsiye ederim.

YAZAR HAKKINDA
Furkan Fayetörbay