Yurtdışında Çalışmak için En Cazip 14 Ülke

Yurtdışında Çalışmak için En Cazip 14 Ülke

Kalifiye çalışanlar için göçüp gitmek, yeni bir kariyere yelken açmak hiç hayal değil. Peki, en kolay çalışma vizesi hangi ülkeden alınıyor; en dolgun maaş nerede? Göçmenlerin en iyi karşılandığı ülkeler hangileri?

1. Kanada

1. Kanada

Kanada, OECD Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre dünyanın beş numarası. Göçmenlik başvurusu kabul edilenler ömür boyu yaşama hakkını elde ediyor. Kanada’da üç yıl yaşadıktan sonra elde edilen Kanada vatandaşlığı hakkı ile birlikte Kanada pasaportu sahibi olunuyor. Göçmenler anne ve babalarını da Kanada’ya alabiliyor.

Gözde iş alanları: Finans, mühendislik, pazarlama ve sağlık.
Göçmenlere sempati: Vancouver ve Toronto dünyanın başta gelen çok kültürlü şehirlerinden ikisi.
Çalışma izni: Kanada’nın göçmenlere yönelik ‘Federal Vasıflı Çalışan Programı’ kalıcı yerleşim sunuyor. Programa katılabilmek için, son 10 yılda en azından bir yıl nitelikli bir işte çalışmış olmak, Kanada’da bir işverenden teklif almak, Kanada’nın iki resmi dilinden (İngilizce ve Fransızca) birini asgari seviyede konuşabilmek veya Kanada kurumlarında eğitim görmüş olmak gerekiyor.

2. ABD

2. ABD

Kuruluş felsefesi göçmenlik üzerine kurulu. Halen dünyanın en parlak beyinleri çalışmak için ‘Yeni Dünya’nın yolunu tutuyor. Wall Street ve Silikon Vadisi en büyük iki çekim merkezi…

Gözde iş alanları: Fizyoterapi, hemşirelik, tıp, bilişim, finans.
Göçmenlere sempati: ABD, çok farklı ülkeden insanların bir araya geldiği ülke. Herkes birbirinin kültürüne ve farklılıklarına saygı gösteriyor. Nüfusun yüzde 13’ünden fazlası göçmen. İşinizi iyi yaptığınız sürece nereli olduğunuz önemsenmiyor.
Çalışma izni: Bir işverenin sponsorluğuyla, yeni bir iş kurma durumunda, ABD’de yaşayan bir akrabanın referansıyla ya da mültecilik halinde çalışma izni alınabiliyor.

3. İrlanda

3. İrlanda

Dünyanın en önemli beş oyun şirketinden üçü, 10 medikal teknoloji şirketinden dokuzu, en önemli ilaç firmalarından sekizi, Google ve Facebook başta olmak üzere internet devlerinin Avrupa ofisleri İrlanda’da bulunuyor. İrlanda, yüzde 12.5 ile Avrupa’da şirketlerden en az vergi alan ülkelerden biri. Ayrıca ada ülkesinde kişi başı milli gelir 50 bin doların üzerinde.

Gözde iş alanları: Teknoloji firmaları, dijital dünya, mühendislikler ve satış.
Göçmenlere sempati: dünyanın sıcakkanlı 10 ülkesinden biri olarak gösteriliyor. Birçok uluslararası şirketin burada konumlanması, yabancı çalışanların sosyal yaşamda zorlanmamasını sağlıyor.
Çalışma izni: Doğa bilimleri, sosyal bilimler, mühendislik, bilişim, tıp, hemşirelik, finans, satış ve pazarlama alanlarından kalifiye çalışanlar kolaylıkla çalışma izni alabiliyor.

4. Birleşik Krallık

4. Birleşik Krallık

Birçok etnik, dini grup Birleşik Krallık’ta yaşıyor. Ülkeye son yıllarda düzenli şekilde gerçekleşen Avrupalı göçü Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nin en çok üniversite mezunu göçmen çeken toprakları olmasını sağladı. Ayrıca Londra’ya ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Şehirdeki kişi başı gelir Birleşik Krallık ortalamasının üç katı.

Gözde iş alanları: Bilişim, teknoloji, finans, satış ve pazarlama.
Göçmenlere sempati: Sadece 2014 yılında 260 bin göç aldı. Dinsel, etnik topluluklar kültürlerini büyük bir hoşgörüyle istedikleri gibi yaşayabiliyor ve geliştirebiliyor.
Çalışma izni: Yaş, eğitim, deneyim ve geçmişte kazanılan ücret üzerinden vize veriliyor. En garantili yol Britanyalı bir işverenden sponsorluk almak ve iyi bir eğitim geçmişine sahip olmak.

5. Almanya

5. Almanya

46 bin dolar. İşsizlik ise yaklaşık yüzde beş. Çalışma disipliniyle tanınan ülkenin yaşam standardı yüksek, ancak göreceli olarak yaşam pahalı değil. Almanya’nın bir diğer artısı, diğer ülkeleri sarsan ekonomik krizlerden kolay kolay etkilenmemesi.

Gözde iş alanları: Teknoloji, mühendislik, tıp ve teknik altyapı.
Göçmenlere sempati: 3 milyon Türk’e ev sahipliği yapan Almanya, yaşanması en kolay ülkelerden.
Çalışma izni: Almanya’da faaliyet gösteren bir şirketin referansıyla başvuranlar haricinde, teknoloji, mühendislik, tıp ve teknik altyapı alanlarında çalışanlar zorlanmadan çalışma izni alabiliyor. Unutmadan, Almanya’da Türklerin başında olduğu 70 bin işletme var.

6. Katar

6. Katar

Yaklaşık 2 milyon nüfuslu Körfez ülkesinde işsizlik sadece yüzde 0.3. 1980’lerin sonundan itibaren petrol ve doğalgaz kaynaklarını başarıyla kullanan ülke, yapısal olarak yabancılara kapılarını açıyor. Resmi dil Arapça olmasına rağmen kamu kurumları dışında İngilizce’yle hayatınızı geçirebilirsiniz.

Gözde iş alanları: Sağlık, bilişim ve mühendislik.
Göçmenlere sempati: Katar’ın nüfusunun yüzde 40’ı Arap. Resmi dil Arapça olmasına rağmen kamu kurumları dışında İngilizce sıklıkla kullanılıyor. Yabancılar günlük hayatta yadırganmıyor.
Çalışma izni: Katar’da çalışacağınız şirketin size sponsor olması gerekiyor. Bu durumda birkaç gün içinde vizenize ulaşıyorsunuz.

7. Birleşik Arap Emirlikleri

7. Birleşik Arap Emirlikleri

Dünyanın dört bir yanından kalifiye çalışanlar Dubai ve Abu Dabi gibi iki ticaret merkezinin bulunduğu BAE’de çalışmayı tercih ediyor. Üst düzey kuruluşların burada bulunması, dolgun maaşlar, günlük hayatın sadece İngilizce bilerek yürütülebilmesi tercihte rol oynuyor. Ayrıca Emirlikler kalifiye yabancı göçmen akışına büyük destek veriyor.

Gözde iş alanları: İnşaat, enerji, hizmet ve finans.
Göçmenlere sempati: 9.5 milyona yakın BAE nüfusunun sadece yüzde 13’ü yerel halktan oluşuyor. Yaşamın akışı içinde farklı din, dil ve milletlere tolerans var.
Çalışma izni: BAE’de çalışma iznini işveren ayarlıyor. Özel sektörde iki senelik, hükümet adına çalışıyorsanız üç senelik vizeler veriliyor. Aldığınız çalışma vizesi ile ailenize referans olabiliyorsunuz.

8. Rusya

8. Rusya

Rusya’da kalifiye çalışan boşluğu bulunuyor. Rublenin dolara karşı aşırı değer kaybetmesi Rus ekonomisinin prestijini zedelediyse de, Rusya’nın dünyanın en önemli altıncı ekonomisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Ayrıca Rusya’da iş yapan Türk firmalarının çokluğu da avantaj.

Gözde iş alanları: İnşaat, tekstil, gıda ve hizmet.
Göçmenlere sempati: Rusya’da yabancılar sosyal anlamda büyük engellerle karşılaşmıyor. Ancak İngilizce, Rusya’da çalışmak için yeterli değil. Rusça şart.
Çalışma izni: 2010 yılından bu yana kalifiye yabancı çalışanların ülkeye gelmesini teşvik eden Rusya, göçmen kotası veya sınırlandırması uygulamıyor. Çalışmaya gidilen şirketin sponsorluğunda kolayca çalışma izni alınabiliyor.

9. Çin Halk Cumhuriyeti

9. Çin Halk Cumhuriyeti

Çin Halk Cumhuriyeti, ihracat ve üretimde dünya lideri. 1.3 milyardan yüksek nüfusuna rağmen işsizlik oranı sadece yüzde 4. Çin, 1989’dan 2014’e kadar yıllık ortalama yüzde 9.08 büyüdü. Pekin, Şangay, Guangzhou, Shenzhen gibi şehirler yüksek ticaret kapasiteleriyle dünyanın dört bir yanından kalifiye çalışanları çekiyor. Çince öğrenmek önemli!

Gözde iş alanları: Bilişim, finans, bankacılık, mühendislik, satış, pazarlama ve İngilizce öğretmenliği.
Göçmenlere sempati: Eğer Çince konuşur, Çin kültürüne yakınlık gösterirseniz bu ülkede antipatiyle karşılaşmıyorsunuz.
Çalışma izni: Çoğunlukla Çin’de faaliyet gösteren firmaların referansıyla alınıyor. Ancak son yıllarda devletin sahip olduğu kurumlar bile yabancı çalışanları tercih edebiliyor.

10. Singapur

10. Singapur

Singapur yedi yıldır Dünya Bankası tarafından ‘iş yapmak için en doğru ülke’ seçiliyor. Bunda en büyük pay, özgürlükçü göçmenlik kuralları, işsizlik oranının düşüklüğü ve iş olanaklarının çeşitliğine ait. Dünyanın en önemli şirketlerinin Asya merkezleri burada. Kişi başı milli gelir 55 bin doların üzerinde. Singlish adı verilen Güneydoğu Asya dillerinden etkiler taşıyan İngilizce, ülkenin resmi dillerinden.

Gözde iş alanları: Ev işleri, sağlık hizmeti, ulaşım, çocuk eğitimi, finans ve iletişim.
Göçmenlere sempati: Singapur’da yaşayanların yaklaşık yarısı yurt dışında doğmuş, bu sebeple yabancıların en rahat ettiği ülkelerden biri.
Çalışma izni: Aylık 2 bin 800 doların üzerinde maaş alan beyaz yakalılar çalışma ruhsatı; bu rakamın altında kazanca sahip olanlar çalışma izni için başvuruyor. Bir yıl Singapur’da kalıp iş aranabiliyor.

11. Hong Kong

11. Hong Kong

Kişi başı milli geliri 6 bin 800 dolar olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne sadece diplomasi ve savunma alanında bağlı olan Hong Kong’un kişi başı milli geliri 38 bin doların üzerinde. Hong Kong’ta hukukun uluslararası mevzuatlara göre işlemesi, vergi avantajları canlı ticari hayatın da teminatı. İngilizce konuşanlar için rekabetçi Hong Kong piyasası birebir.

Gözde iş alanları: İngilizce öğretmenliği, medya, muhasebe, bankacılık, finans.
Göçmenlere sempati: Hong Kong’luların yaşam standartları, gelirleri ve entelektüel kapasiteleri Çinliler’e tepeden bakmalarına neden oluyor. Ama yabancılarla bir sorunları yok.
Çalışma izni: Hong Kong’un (esnek) yaş, eğitim, iş deneyimi kriterlerine uygunsanız bir iş teklifi ortada olmadan dahi çalışma izni alabiliyorsunuz.

12. Brezilya

12. Brezilya

Gelişen ekonomisi, müthiş sahilleri, yetenekli futbolcuları, güler yüzlü halkı Brezilya’nın aydınlık yüzü. Diğer yüzüyse daha karanlık. Favela’lar, mafya grupları, uyuşturucu ticareti ve derin eşitsizlik… Ancak Brezilya 200 milyonluk nüfusu ve ekonomik dinamizmiyle son 10 yıla damga vurdu. Çok uluslu şirketler Brezilya’nın potansiyelini fark edeli çok oluyor.

Gözde iş alanları: İngilizce öğretmenliği, bilişim ve mühendislik.
Göçmenlere sempati: Güney Amerika’nın çoğu ülkesi gibi Brezilya da birçok kültürün bir arada yaşadığı bir ülke. Her yıl on binlerce kişinin göç ettiği ülkede ‘yabancı’ hissetmek güç.
Çalışma izni: Maaşlı bir çalışansanız Brezilya’da bir şirketten davet almanız gerekiyor.

13. Avustralya

13. Avustralya

OECD İyi Yaşam Endeksi’ne göre en dünyanın en yüksek standartlarına sahip ülkesi. İşsizlik oranı sadece yüzde 6.1. En önemlisi, vatandaşların yüzde 83’ü sıradan bir günde pozitif deneyimler yaşadıklarını düşünüyor.

Gözde iş alanları: Maden mühendisliği ve tıp.
Göçmenlere sempati: Toplulukların kendi dilinde eğitim görme, televizyon kurma, kültürünü rahatça yaşayıp geliştirme fırsatı var.
Çalışma izni: Göçmenlerde aranan en önemli kriterler yaş, eğitim, iş tecrübesi ve İngilizceye hâkimiyet. Kaynakçıdan tesisatçıya, doktordan mühendise Avustralya’nın göçmenlere yönelik vasıflı çalışan listesi geniş. Ayrıca ‘seçkin’ olarak nitelenen meslekleri yapan yetenekli sporcu, sanatçı ve tasarımcılara özel bir göçmenlik muamelesi uygulanıyor.

14. Güney Afrika

14. Güney Afrika

Güney Afrika coğrafi konumu nedeniyle deniz ticaretinin en önemli noktalarından biri olma özelliğini koruyor. Telekomünikasyondan otomotiv sektörüne, teknolojiden enerjiye birçok dünya devi Güney Afrika pazarında oyuncu. Dolayısıyla bu şirketler kalifiye çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Ayrıca ülkenin coğrafi güzelliği ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Gözde iş alanları: Otomotiv, turizm, madencilik, bilişim ve mühendislik.
Göçmenlere sempati: Güney Afrika, şiddet ve güvenlik olayları açısından sorunlu bir ülke. Bu genel problem yabancılar için de geçerli.
Çalışma izni: Çalışma izni almanın en kestirme yolu uluslararası bir şirket tarafından referans olunması. Aksi halde izni almanın çok kolay olduğu söylenemez.

Yurtdışında çalışma ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

YAZAR HAKKINDA
Serap Aksoy

Mersin'de doğup, üniversite hayatına İstanbul'da devam eden; gezme aşkıyla dolu, kedi ve kahve müptelası biri. Yabancı diller ve kitap okumak en büyük hobilerim.

''Every accomplishment start with the decision to try!''